Winterstalling en verzorging motor en motorbanden

21/10/13 om 10:56

Veel mensen zetten tijdens de winter de motor voor een langere periode op stal. Om te zorgen dat je in het voorjaar zonder problemen weer kunt gaan motorrijden is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Laten we beginnen met de motorbanden.

Motorbanden verzorging tijdens de winter

Wanneer de motor voor een langere periode tijdens de winter stil staat is het verstandig om de motorbanden op een aantal punten te controleren. Het is voor de motorbanden ideaal als ze niet op de grond staan tijdens de winterperiode.  Dit kan namelijk zorgen dat je aan het eind van de winterbanden “vierkante” motorbanden hebt door overmatige karkasvervorming. Doordat de banden constant op 1 vlak staan, kunnen ze vervormen. Heb je niet de mogelijkheid om de motorbanden van de grond te houden, zorg dan dat de motorbanden zijn opgepompt tot de maximale druk. Dit voorkomt namelijk ook het probleem van “vierkante” motorbanden.

Bandenspanning motorbanden

Naast het zorgen voor de maximale bandenspanning van de motorbanden is het verstandig ze goed schoon te maken en droog parkeert. Hierdoor voorkom je dat vuil en vocht/oliën tijdens de winterperiode gaan werken op de band. Het is niet raadzaam het loopvlak met zogenaamde zwartmiddelen op te poetsen, dit kan gladde banden veroorzaken.

Ondanks dat de motor stil staat is het verstandig om de bandenspanning toch maandelijks om overmatige karkasvervorming te voorkomen. 

Overige tips voor de winter

Naast de motorbanden zijn er aan de motor natuurlijk nog andere onderdelen die klaar gemaakt moeten worden voor de stalling tijdens de winter. 

  • Schoonmaak: Zorg ervoor dat alle delen van de motor schoon zijn en goed gedroogd. Dit voorkomt corrosie.
  • Tanken: Zorg dat de motor is voorzien van een volle tank. Dit voorkomt condensvorming binnenin de tank wat kan leiden tot roest.
  • Ketting: Vet de ketting van de motor goed in, zo blijft deze op de goede conditie.
  • Accu: Controleer het vloeistofniveau van de accu en breng deze op pijl
  • Olie: Ververs de motorolie.

Dek na de bovenstaande handelingen de motor goed af zodat er geen extra vuil en/of vocht bij kan komen. Probeer wel een keer per maand de motor even te laten draaien, zodat de brandstof in de carburateur en injectiesystemen ook regelmatig ververst wordt. Dit is gelijk ook een goed moment om de bandenspanning van de motorbanden controleren.

Zijn de motorbanden aan vervanging toe? Ga dan langs bij een van onze verkooppunten.

Dit bericht is geschreven door Ton Coppus

Vind een Continental verkooppunt