De verschillen tussen winterbanden en zomerbanden

26/10/16 om 07:15

Voor sommigen één pot nat, beiden zijn rond en zwart dus hetzelfde. Toch zijn er wezenlijke verschillen tussen winterbanden en zomerbanden. Het profiel en de rubbersamenstelling zijn anders waardoor een winterband andere eigenschappen heeft als een zomerband. Continental legt u graag de verschillen voor tussen winterbanden en zomerbanden:

Het profiel

Direct zichtbaar is het verschil in profiel. Een winterband heeft in het profiel inkepingen zitten, de zogenoemde lamellen. Deze zorgen voor grip bij remmen en optrekken. Op winterbanden zijn vaak horizontale en verticale lamellen te vinden. De horizontale lamellen liggen dwars op het profiel van de band en zorgen voor grip. Het profiel vervormt namelijk tijdens het rijden en de lamellen werken als een soort ‘grijpers’ waardoor meer grip geboden wordt. De verticale lamellen dienen voor de stabiliteit in de bochten.

Winterbanden vs zomerbanden

Winterbanden vs zomerbanden

De rubbersamenstelling

De compound ofwel rubbersamenstelling van een winterband is erop gemaakt om flexibel en elastisch te blijven wanner het kouder is. Vanaf 7°C of kouder wordt het duidelijk merkbaar dat een zomerband hard blijft waar een winterband soepel blijft en daardoor zorgt voor meer grip. In de winter doorrijden op zomerbanden betekent dat je grip verliest omdat de band hard blijft. In de zomer doorrijden op winterbanden zorgt ervoor dat de winterband zacht wordt en dus een langere remweg veroorzaakt. Daarnaast betekent in de zomer op winterbanden rijden een hoger brandstofverbruik en hogere slijtage van de banden. Reden te meer om op tijd te wisselen!

Het advies is om bij temperaturen van 7°C of minder te rijden op winterbanden. Winterbanden verkorten de remweg in vergelijking met zomerbanden en zorgen voor veel grip op nat, besneeuwd en ijzig wegdek. Bekijk ons assortiment hier.

Vind een Continental verkooppunt