Winterbanden verplicht in Tsjechië

24/05/13 om 11:59

Sneeuwkettingen en winterbandenSinds 2012 zijn winterbanden ook verplicht in Tsjechië. In Tsjechië is het verplicht om bij winterse omstandigheden winterbanden onder de auto te hebben. Dit heeft de VACO laten weten bij het vernieuwen van de regels omtrent het gebruik van winterbanden in Europa. De winterbandenplicht geld in de periode van 1 november tot en met 31 maart onder winterse omstandigheden. Naast de verplichting op winterbanden is het ook verplicht om sneeuwkettingen aan boord te hebben wanneer dit aangegeven is met een bord langs de weg.

Winterbandplicht Europa

Naast Tsjechië zijn er meerdere Europese landen die het rijden op winterbanden verplicht hebben gesteld. Zo zijn ze in Duitsland en Oostenrijk verplicht en in Frankrijk verplicht wanneer dit is aangegeven met een bord. Daarnaast zijn er in Italië een aantal bergpassen en regio’s waar het ook verplicht is. In Frankrijk is het doorrijden op zomerbanden wel gevaarlijk, omdat jij schuldig bent bij een ongeval als je niet op winterbanden rijdt. Andere wijzigingen in de regelgeving zijn te vinden bij het type all season banden. In steeds meer landen all season banden niet meer gezien als winterbanden. Ondanks dat all season banden vaak de bekende M+S markering hebben zijn ze in sommige landen niet meer te gebruiken als winterbanden. Voor de aankoop van banden kan je terecht bij een van onze verkooppunten.

Bekijk hier het overzicht van de winterbanden regelgeving Europa 2016-2017.

Winterbanden verplicht landkaartHogere boetes bij ontbreken winterbanden

Afgelopen jaar heeft de Duitse overheid de boetes bij het ontbreken van winterbanden in winterse omstandigheden verhoogd. De boete van het rijden op zomerbanden in de sneeuw is verhoogd van € 20,- naar € 40,-. Als je daarnaast ook nog eens zorgt voor een gevaarlijke situatie, krijg je nu een boete van € 80,-. De boete voor het doorrijden op zomerbanden wat zorgt voor een onveilige situatie was voorheen € 40,-. De Duitse overheid ziet graag dat de winterbandenregelgeving uniform wordt in Europa.

 

Vind een Continental verkooppunt