Winterbanden verplicht in buurlanden

21/08/13 om 08:21

Winterbanden verplicht in belgie?Winterbanden niet verplicht in België

In 2012 stond de Belgische staatssecretaris Melchior Wathelet nog positief tegenover de invoering van een winterbandenplicht in Belgie. Dit om de richtlijnen van verplichting van winterbanden recht te trekken tussen de Europese lidstaten. Het idee was om een winterbandenplicht in te stellen bij winterse omstandigheden. Na onderzoek van  het Belgisch Insituut voor verkeersveiligheid ziet België toch af van een winterbandenplicht.

In België is er besloten geen verplichting in te stellen voor het gebruik van winterbanden. Dit is besloten op basis van een onderzoek van het Belgisch Instituut voor verkeersveiligheid naar winterbanden. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van winterbanden zorgt voor betere mobiliteit en minder blikschade. Echter zorgen ze niet voor minder zware ongelukken. De conclusie van het onderzoek luidt: “Winterbanden veranderen niets aan de veiligheid wanneer het tot een ongeval komt“.

Winterbandenplicht in onze buurlanden

Winterbanden zijn in Duitsland en Luxemburg verplicht onder winterse omstandigheden en in Oostenrijk zijn ze verplicht de periode van 1 november tot 15 april bij winterse omstandigheden. Wanneer je op wintersport gaat geldt er dus bijna altijd in een van onze buurlanden een verplichting voor winterbanden. Wanneer je je niet houdt aan de regelgeving kunnen de boetes hoog zijn. De boetes beginnen namelijk vanaf € 74,- in Luxemburg tot wel € 135,- in Frankrijk. In Frankrijk wordt de winterbandenplicht aangegeven met een bord.

Overzicht regelgeving winterbandenplicht Europa

Het complete overzicht van de regelgeving voor winterbanden in Europa is hieronder te vinden, of te downloaden.

Download: Overzicht winterbanden regelgeving Europa 2016-2017.

Winterbandenplicht landkaart

Profieldiepte

De minimale profieldiepte van winterbanden is in de meeste Europese landen 4 millimeter. Controleer daarom voordat je op reis gaat goed of de banden nog voldoende profiel hebben. Daarnaast is het ook verstandig om te weten of er een verplichting geldt voor sneeuwkettingen. Ook deze regelgeving is terug te vinden in het complete overzicht van regelgeving in Europa.

Nieuwe banden nodig? Ga dan langs bij een van onze verkooppunten

 

Vind een Continental verkooppunt