Winterbanden regelgeving (Update)

18/10/13 om 08:30

Winterbanden verplicht landkaartElk jaar veranderen er binnen de Europese landen wel een aantal regels met betrekking tot het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen. Vaak zijn de veranderingen niet al te groot, maar wel belangrijk voor als je op wintersport gaat en nog niet over winterbanden beschikt. Dit kan allereerst gevaarlijke situaties voorkomen, en daarnaast ontloop je de boetes die staan op het niet naleven van de wetgeving in de verschillende landen.

Winterbanden regelgeving overzicht

Om het zo duidelijk mogelijk te maken hebben wij een up to date overzicht gemaakt met de regelgeving omtrent het gebruik van winterbanden in verschillende Europese landen. Zo weet je direct in welk land deze banden verplicht zijn. Zoals iedereen weet zijn winterbanden in Nederland niet verplicht, maar wel in onze buurlanden. Wanneer je op wintersport gaat is het dus handig om te weten of je verplicht bent op autobanden met een M+S codering en het sneeuwvloksymbool te rijden en sneeuwkettingen aan boord moet hebben.

Download: Overzicht winterbanden regelgeving Europa 2016-2017.

De VACO adviseert automobilisten om in de winter te kiezen voor banden die voorzien zijn van zowel de M+S codering als het sneeuwvloksymbool. Banden met het sneeuwvloksymbool voldoen namelijk aan de Europese praktijkproeven voor grip op sneeuw. Deze banden hebben dus veel meer grip op besneeuwd, nat en glad wegdek dan banden zonder dit symbool.

Winterbanden voor eigen veiligheid

In België is er onlangs besloten op geen verplichting in te voeren op winterbanden. Daarbij wordt wel aangeraden in de winter wel op winterbanden te rijden voor de eigen veiligheid. De conclusie van de Belgische regering was duidelijk: Winterbanden niet verplicht, wel veiliger! Met het oog op veiligheid kan je jouw bandenkeuze het best baseren op de winterbandentest van de ANWB. Kies niet voor de goedkoopste banden, maar voor de beste kwaliteit. De ContiWinterContact™ TS 850 kwam dit jaar als beste uit de winterbandentest van 2013.

Winterbanden kopen

Ben je op zoek naar nieuwe winterbanden? Ga dan langs bij een van onze verkooppunten en kies voor Continental.

 

Vind een Continental verkooppunt