Winterbanden niet gebruiken in de zomer

15/03/18 om 09:10

De  lage temperaturen in de afgelopen periode hebben automobilisten de indruk gegeven dat ze het hele jaar door kunnen rijden op winterbanden.  Dit is een fout waar Dr. Andreas Topp, hoofd van de winterbanden R&D-afdeling, zich zorgen over maakt: “Met warmere periodes in het jaar hebben winterbanden een langere remweg dan zomerbanden en de handlingeigenschappen verminderen aanzienlijk” zo waarschuwt hij.

Remweg van winterbanden in de zomer

Autobanden tests onder zomerse temperaturen hebben aangetoond dat auto’s met winterbanden, bij een remtest op een snelheid van 100 km/u een langere remweg hebben van 6 meter dan een auto met zomerbanden.  Dit is meer dan een autolengte. Terwijl een auto met zomerbanden al tot stilstand is gekomen heeft een auto met winterbanden nog een restsnelheid van 37km/u.

Stuurprecisie daalt met 15%

De handlingeigenschappen, welke van groot belang zijn bij het vermijden van ongelukken op hoge snelheid, verminderen winterbanden ook zeer sterk in de zomerperiode. Volgens Topp werd er een vermindering in stuurprecisie gemeten van 15%. Een uitwijkmanoeuvre met 80 km/u geeft geen problemen voor zomerbanden, maar winterbanden raken al in de problemen bij temperaturen onder de 70 km/u. Met het oog op de veiligheid is de keuze voor winterbanden in de zomer voor automobilisten dus niet de beste keus.

Rolweerstand en slijtage

De slijtage is hoog bij warme temperaturen en de rolweerstand is tot 15% hoger dan bij zomerbanden. Dit verhoogd ook merkbaar het brandstofverbruik. Daarom wordt aangeraden om zomerbanden te gebruiken in de warme periodes en winterbanden in koude periodes.

Onderzoek winterbanden VACO

Uit onderzoek van de VACO blijkt, gelukkig,  dat er steeds meer mensen hun autobanden aanpassen aan het seizoen. In 2008 reed 1 op de 10 automobilisten in de winter op winterbanden, tegenwoordig is dit 1 op de 3. De VACO startte 5 jaar geleden met “de bandenwisselweken” om automobilisten  bewust te maken van het belang van de juiste banden op het  juiste moment. Uit het onderzoek blijkt dat veel automobilisten kiezen voor winterbanden, maar om de veiligheid te garanderen moeten deze op tijd terug gewisseld worden naar zomerbanden voor de warmere periodes.

 

Vind een Continental verkooppunt