Winterbanden monteren, hoe moet dat?

18/10/17 om 15:30

Winterbanden monteren

Laat je winterbanden monteren door de specialist

Het is verstandig om je winterbanden te laten monteren bij je dealer of garage. Deze specialisten weten precies hoe ze een band moeten vervangen. Indien een band verkeerd gemonteerd wordt kan dit zorgen voor gevaarlijke situaties. Na het wisselen van winterbanden moeten deze gebalanceerd worden, wat alleen kan met gespecialiseerd technisch gereedschap. Soms is het toch nodig om zelf je banden te verwisselen, bijvoorbeeld na een lekke band. Ook kan men ervoor kiezen om zelf tweedehands winterbanden te kopen en ze zelf te monteren om niet te veel geld uit te hoeven geven.

Zelf winterbanden monteren

Indien je zelf je winterbanden wilt monteren, is het belangrijk om aan een aantal zaken te denken. Verwissel complete wielensets, om te voorkomen dat je de velg of band beschadigd bij het demonteren. In Nederland is het verplicht om twee dezelfde merken banden op één wielas te monteren. Bij het losdraaien van de bouten is het verstandig om ze eerste een klein stukje los te draaien als de auto nog op de grond staat. Door de druk op de wielen gaat het losdraaien een stuk makkelijker. Nadat je dit gedaan hebt kan je de auto opkrikken en verder gaan met het losdraaien van de bouten en het wiel verwisselen. Denk eraan om de bouten weer goed strak vast de draaien bij het monteren. Controleer na het monteren van de winterbanden of ze de juiste bandenspanning hebben.

Denk aan veiligheid bij het wisselen van banden

Indien je met een lekke band langs de weg komt te staan, denk dan goed aan je eigen veiligheid. Probeer indien mogelijk een rustige plek op een parkeerplaats te vinden. Lukt dit niet, denk dan aan de volgende zaken. Zet je alarmlichten aan en de auto op de handrem. Plaats de gevarendriehoek op gepaste afstand van de auto en trek een veiligheidsvest aan zodat je goed zichtbaar bent voor de andere automobilisten. Zorg ook dat je de krik op het juiste punt plaatst. Deze is te vinden in het instruktieboekje. Zorg dat je vooraf controleert of je over het juiste materiaal beschikt voor een bandenwissel en een goed reservewiel.

Stappenplan banden verwisselen:

  1. Denk aan je veiligheid
  2. Leg het benodigde materiaal klaar
  3. Draai de bouten een klein beetje los
  4. Krik de auto op
  5. Verwissel het wiel
  6. Ruim de spullen weer op

 

Vind een Continental verkooppunt