Winterbanden met of zonder velg?

24/09/13 om 08:49

Binnenkort (26 oktober) komen de bandenwisselweken er aan. Dat betekent dat we onze autobanden kunnen verwisselen voor de winterbanden. De temperaturen zakken dan weer richting de 7 graden en minder tijd voor winterbanden dus.

Ga je dit jaar voor een extra set winterbanden met velgen? En kies je dan voor staal of lichtmetalen velgen of kies je voor één set die je vervolgens 2 x per jaar laat verwisselen? Hier wat voor- en nadelen op een rijte.

Winterbanden met velg

Op termijn ben je voordeliger uit met een extra set wielen onder je winterbanden. Het verwisselen van het setje gaat sneller (minder kosten!), minder kans op beschadigingen aan je wielen of zelfs banden want om eerlijk te zijn, al dat wisselen met velgen is niet goed voor de banden. Hoe vaker je de band verwisselt, hoe meer kans op bandschade.

Staal of lichtmetaal?

Winterbanden ContiWinterContact TS850Velgen of zoals wij zeggen, wielen zijn toch een stukje uitstraling waarbij design en looks een grote rol spelen. Gek genoeg vinden we dit minder belangrijk bij winterbanden. In de zomer willen we er netjes en hip bij rijden terwijl we hier minder aandacht aan besteden in de winter, lijkt het wel. 

Let er op bij het kiezen van wintervelgen dat deze makkelijk schoongemaakt kunnen worden. Zout, zand en ander strooisel doet geen goed bij lichtmetaal. Kies daarom voor een beperkt aantal spaken die makkelijk schoon te maken zijn.  Een ander voordeel van rijden met lichtmetaal in de winter; ze zijn lichter wat weer een positief effect heeft op de wegligging van de auto.

Zo graag we in de zomer rijden met lichte velgen kiezen steeds meer mensen er voor in de winter met donkerkleurige  (zwart/titanium) velgen te rijden. Hierop zie je minder het vuil. Maar ook de auto heeft weer een compleet andere uitstraling. 

Kies de goede maat winterbanden en velgen

Let bij het kiezen voor winterbanden en velgen op de juiste maat. Het is verstandig om in de winter voor de kleinst voorgeschreven maat te kiezen. Hoe smaller de band hoe beter de grip op het wegdek of sneeuw. Daarbij houd je meer ruimte over voor eventuele montage van sneeuwkettingen. Tevens mag je ook kiezen voor een lagere snelheidscode.

Kom je er niet uit of twijfel je welke maat je het beste kunt kiezen voor je winterbanden en velgen, laat je dan voorlichten bij één van onze verkooppunten.

Wil je zien hoe een velg onder je band staat en eventueel online bestellen neem dan een kijkje op Wielengids.nl 

Winterbanden test

De resultaten van de eerste winterbandentesten 2013 komen al weer binnengedruppeld. Onze eigen ContiWinterContact™ TS 850 kwam er als winnaar uit. Bekijk de resultaten van de Winterbanden test 2013.

 

 

 

 

Geschreven door Ton Coppus.

 

Vind een Continental verkooppunt