Winterbanden in Duitsland

19/11/12 om 15:22

Sinds december 2010 geldt de winterbandenplicht in Duitsland. Veel Nederlanders die op wintersport gaan zullen een stuk van de route door Duitsland rijden, waardoor ze ook moeten voldoen aan de winterbandenplicht.

Regelgeving winterbanden Duitsland

Winterbanden in Duitsland: Wanneer verplicht?

Het is in Duitsland verplicht om op winterbanden te rijden bij winterse omstandigheden. Dit betekent dat ze verplicht zijn bij ijzel,, sneeuw, ijsvorming en sneeuwmodder. Er geldt dus geen vaste periode voor de winterbandenplicht.

 

Nog geen winterbanden?

[button text=”Bekijk onze winterbanden!” url=”https://www.conti.nl/winterbanden/” target=”_self”][button text=”Zoek verkooppunt!” url=”https://www.conti.nl/verkooppunten/” target=”_self”]

Welke winterbanden worden goedgekeurd?

Er is vaak onduidelijkheid over welke banden binnen de regels van de winterbandenplicht vallen. In Duitsland vallen de volgende banden onder winterbanden: banden met sneeuwvloksymbool, M+S banden en all weather banden. Deze banden moeten een profieldiepte hebben van minimaal 1,6 mm. Er wordt over het algemeen minimaal 4 mm aanbevolen.

Meer dan alleen winterbandenplicht

Naast dat winterbanden verplicht zijn dient je auto volledig uitgerust te zijn tegen de winterse omstandigheden. Dit houdt in dat de ruitensproeiervloeistof antivries moet bevatten, er voldoende koelvloeistof aanwezig moet zijn en de ruitenwissers van goede kwaliteit moeten zijn. Ook sneeuwkettingen zijn verplicht wanneer dit is aangegeven met een bord langs de weg en moeten deze TÜV goedgekeurd zijn.

Boetes in Duitsland

De boetes voor het overtreden van de regels zijn variërend. Standaard is de boete van het rijden met zomerbanden tijdens winterse omstandigheden. € 40,-. Hinder je hiermee andere weggebruikers, of breng je ze in gevraag, dan is de boete € 80,- en 1 strafpunt op je rijbewijs.

 

Vind een Continental verkooppunt