Winterbanden dragen bij aan verkeersveiligheid

19/03/14 om 08:54

slijtage winterbanden en zomerbanden

Staat van autobanden blijft zorgwekkend

Banden- en wielenbranchevereniging VACO heeft afgelopen winter opnieuw onderzoek gedaan naar de kwaliteit van autobanden in Nederland. Het laatste onderzoek vond voor het eerst plaats in de winter, maar de resultaten waren er niet anders om. De staat van autobanden zijn nog steeds ondermaats. Het grootste gedeelte van de onderzochte voertuigen waren voorzien van winterbanden. Hierdoor kunnen de resultaten niet 1 op 1 vergeleken worden met de vorige onderzoeken, die voornamelijk werden gehouden onder auto’s op zomerbanden.

Winterbanden

Uit het onderzoek in februari is gebleken dan 32% van de automobilisten deze winter heeft gekozen voor winterbanden. Het aantal all-season banden is gestegen naar 3% en het restant, 65%, staat op zomerbanden. De VACO is blij dat een groot deel van de automobilisten in de winter voor winterbanden kiest, ondanks dat er geen verplichting is. Daarnaast bleek uit het onderzoek dat het percentage schades of onregelmatigheden aan winterbanden aanzienlijk lager is dan die van zomerbanden. Bij de winterbanden had 14% van de voertuigen minimaal 1 band met onregelmatige slijtage of schade, bij zomerbanden was dit 42%.

Goede staat winterbanden

Dat is de conclusie uit het onderzoek van de VACO. De verklaring voor de goede staat van de winterbanden is ten eerste de jonge leeftijd van de banden. Winterbanden zijn de laatste jaren erg in populariteit gestegen, dus de meeste zijn niet ouder dan ongeveer 3 jaar. Daarnaast worden winterbanden elk seizoen weer gewisseld. Hierdoor worden de zomer- en winterbanden 2 keer per jaar gecontroleerd door deskundigen. Hierdoor worden schades en slijtage eerder opgemerkt, wat bijdraagt aan de verkeersveiligheid.

Continental winterbanden in goede staat

Vertekende resultaten; staat zomerbanden nog steeds slecht

Ten opzicht van het vorige onderzoek in juni 2013 is het aantal personenwagens met minimaal 1 band met onregelmatigheden gezakt met 9% naar 32%. Dit percentage is nog altijd zorgwekkend. Deze daling is te danken aan de goede staat van winterbanden. Bij auto’s op winterbanden is 86% in goede staat, bij auto’s op zomerbanden is dit slechts 58%. Een deel van de auto’s op de weg zorgen voor een direct gevaar. Bij 7,2% van auto’s op zomerbanden is minimaal 1 band zo slecht dat het voor een direct gevaar zorgt. Bij winterbanden is dit 1,8%.

Profieldiepte banden

De minimale wettelijke profieldiepte is 1,6 mm. Uit het onderzoek is gebleken dan 1,5% van alle auto’s op zomerbanden onder dit wettelijke minimum zit. Bij winterbanden wordt minimaal 4 mm aangeraden en in wintersportlanden zoals bijvoorbeeld Oostenrijk is dit zelf een wettelijk minimum. 6,8% van de auto’s op winterbanden zitten onder dit aanbevolen minimum, waar in Oostenrijk zelfs een boete op staat die kan oplopen tot € 5.000,-. Het gevaar van winterbanden met een profiel minder dan 4 mm is groot. Winterbanden met een profieldiepte van minder dan 4 mm verliezen de kenmerkende winterse eigenschappen en presteert dus niet meer optimaal.

Dit bericht is geschreven door Ton Coppus.

Vind een Continental verkooppunt