Weer wijziging regelgeving winterbanden in Europa

27/02/14 om 08:14

De regels omtrent winterbanden binnen Europa veranderen voortdurend. Landen die twijfelen over verplichting zoals België, aangescherpte regels in Luxemburg en kleine aanpassingen in andere landen zorgen veel voor wijzigingen. Vooral voor wintersporters is dit vervelend, want het is natuurlijk belangrijk om goed te weten of je nu wel of niet een set winterbanden aan moet schaffen.

Wijziging regelgeving Italië

De vorige update van de winterbanden regelgeving was in oktober 2013. De huidige wijzigingen zijn niet erg groot en zullen weinig invloed hebben op Nederlandse wintersporters, maar ze zijn natuurlijk wel belangrijk. In Italië geldt er vanaf nu nog maar 1 periode voor de winterbandenplicht: 15-11 t/m 15-03. De enige uitzondering hierop is het Aostadal, waar de periode langer is, namelijk van 15-10 t/m 15-04.

Winterbanden verplicht in nieuwe landen

Er zijn een aantal landen toegevoegd aan de lijst van landen met winterbandenplicht. Zo zijn winterbanden nu verplicht in Albanië, Macedonnië (15-11 t/n 15-03) en Montenegro (15-11 t/m 1-04). Daarnaast zijn in Spanje sneeuwkettingen verplicht gesteld in de bergen.

Winterbanden verplicht landkaartOverzicht winterbandenregelgeving Europa

Op basis van de informatie die branchevereniging Vaco beschikbaar stelt hebben wij ons regelgeving overzicht aangepast met de nieuwste informatie. Het is van belang om de juiste banden gemonteerd te hebben om te voorkomen dat jij de schuld krijgt toegewezen bij een aanrijding omdat je op de verkeerde banden rijdt. Daarnaast kan je in sommige landen al een boete krijgen als het het verkeer hindert door het rijden op zomerbanden. Vooral in Oostenrijk worden de regels streng toegepast en kunnen boetes oplopen tot € 5.000,-.

Download: Overzicht winterbanden regelgeving Europa 2016-2017.

 

Vind een Continental verkooppunt