Wat moet u weten over winterbanden?

26/10/16 om 07:15

 

Winterbanden verschillen van zomerbanden in profiel, rubbersamenstelling en daardoor vooral in prestaties. Daarnaast zijn er officiële symbolen die aangeven wanneer het om een winterband gaat. Continental geeft graag meer uitleg over winterbanden.

De kenmerken van winterbanden:

  • Profiel; een winterband heeft lamellen in het profiel waardoor meer stabiliteit in bochten wordt geboden en het zorgt voor meer grip op het wegdek en betere afvoer van sneeuw, water en ander vuil.
  • Sneeuwvloksymbool winterbandenRubbersamenstelling; de compound van een winterband is anders dan die van een zomerband. De rubbersamenstelling van een winterband blijft flexibel en elastisch bij lage temperaturen wat meer grip biedt op de weg.
  • Sneeuwvlok symbool; dit symbool geeft aan dat het om een winterband gaat. De winterband voldoet aan de UNECE-normen (geldig in de EU) en de bandennormen in Amerika en Canada. Deze banden bieden uitstekende prestaties qua veiligheid en controle op sneeuw, bevroren wegen en bij lage temperaturen.
  • M+S codering winterbandenM+S symbool; dit symbool staat voor modder en sneeuw en de banden met deze codering hebben een optimale structuur om zoveel mogelijk modder en sneeuw af te voeren. Op termijn zal het sneeuwvloksymbool het M+S symbool gaan vervangen.

Wist u dat…?

  • Winterbanden moeten harder opgepompt worden dan zomerbanden. De bandendruk is namelijk afhankelijk van de temperatuur in de omgeving. De gemeten druk ligt lager bij een lage temperatuur dus voeg 0,2 bar toe aan de normale aanbevolen bandenspanning.
  • Een smalle band is efficiënter op sneeuw want deze band heeft een smaller rolvlak en daarmee wordt de handling en grip hoger op besneeuwd wegdek.
  • Winterbanden in bepaalde landen verplicht zijn van oktober tot en met maart? Bekijk hier waar het verplicht is, om eventuele boetes te voorkomen.

Continental adviseert om over te stappen op winterbanden wanneer de temperaturen dalen tot 7°C of kouder. De periode is over het algemeen van oktober tot en met maart. Kies voor Continental winterbanden en bekijk welke winterbanden geschikt zijn voor u in onze configurator.

Vind een Continental verkooppunt