Wanneer zijn winterbanden oud?

05/02/14 om 10:33

Volgens de laatste berichten neemt de verkoop van tweedehands winterbanden de afgelopen tijd sterk toe. Ze zijn natuurlijk een stuk goedkoper dan nieuwe winterbanden, maar hoe oud zijn deze banden? En, is dit wel veilig? Je weet niet wat de band allemaal heeft meegemaakt en of er niet zichtbare schade aanwezig is. Hieronder een aantal punten  waar je op moet letten bij aankoop van tweedehands banden.

Leeftijd van winterbanden

Banden hebben een maximum leeftijd van 10 jaar. Wanneer je tweedehands winterbanden wilt kopen, let dan goed op de dot code van de banden. Deze code geeft de kalenderweek en productiejaar aan van de band. 1204 betekend dus: productie in week 12 van het jaar 2004. Zijn de banden jonger dan 10 jaar, maar is de profieldiepte minder dan 2 mm, dan raden wij aan de banden te vervangen. Bij winterbanden raden wij aan bij een profieldiepte van minder dan 4 mm de banden te vervangen. Onder de 4 mm profieldiepte verliezen winterbanden de winterse eigenschappen.

winterbanden opslagZijn banden goed opgeslagen?

Goede opslag van banden is noodzakelijk om te zorgen dat ze in de juiste staat blijven. Wanneer autobanden verkeerd zijn opgeslagen kunnen deze vervormen en kunnen de eigenschappen van de band achteruit gaan.

Minimale profieldiepte

Het kan zijn dat je tweedehands banden koopt van nog maar een paar jaar oud. Let dan wel extra op de profieldiepte. De wettelijke minimale profieldiepte is 1,6mm. Ookal zijn de banden bijvoorbeeld maar 2 jaar oud, in deze tijd kan het profiel al wel helemaal opgereden zijn. Je weet nooit hoe het weggedrag van de berijder is geweest. Wellicht kan je je de Volkswagen reclame met het oude omaatje herinneren?

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=aCbQoqtMjL8&rel=0[/youtube]

Het reservewiel

Voor het reservewiel geldt een andere maximale leeftijd, namelijk 6 jaar. Omdat een reservewiel normaal gesproken niet gebruikt wordt en niet in beweging is heeft deze een ander verouderingsproces. De veroudering van reservewielen zijn meestal met het oog niet waar te nemen. Banden die niet gebruikt worden verouderen door invloed van licht, lucht en vocht.

Heb je toch liever nieuwe banden? Ga dan langs bij een van onze verkooppunten.

Dit bericht is geschreven door Ton Coppus.

 

Vind een Continental verkooppunt