Wanneer winterbanden?

31/07/12 om 11:13

Wanneer moet je winterbanden monteren?

De belangrijkste vuistregel waardoor men kan onthouden wanneer de winterbanden gemonteerd moeten worden is de 7ºC regel. Dit is normaal gesproken in de periode van oktober tot maart. Wanneer de temperatuur onder de 7 graden zakt wordt het rubber van de zomerbanden harder, waardoor de grip vermindert. Bij lagere temperaturen presteren winterbanden vele malen beter, waardoor de remweg korter wordt.

[button text=”Bekijk onze winterbanden!” url=”https://www.conti.nl/winterbanden/” target=”_self”]

Bekijk hieronder de invloed van winterbanden op de remweg:

Grip op sneeuw of nat wegdek

Door de speciale samenstelling van het rubber bij winterbanden blijven deze bij koude temperaturen flexibel en elastisch, in tegenstelling tot zomerbanden. Hierdoor heeft de band meer grip op sneeuw, nat wegdek en beijzelde wegen. Door het speciale profiel met extra lamellen wordt water en sneeuw beter afgevoerd dan bij een zomerband. Hierdoor heeft de band meer grip en wordt de remweg aanzienlijk korter zoals weergegeven in de afbeelding hieronder. Ook zorgt het voor een hoger rijcomfort en een kleinere kans op aquaplaning.

Remweg winterbanden

Codering op winterbanden

Op winterbanden staat vaak een aparte codering, namelijk M+S. Dit staat voor modder en sneeuw. Het grove profiel zorgt er voor dat de band zijn grip houdt onder de slechtste omstandigheden. Zomerbanden kunnen ook voorzien zijn van deze aanduiding, maar hebben dan niet de specifieke eigenschappen van een winterband.

Sneeuwvlok winterbandenNaast de M+S codering zijn sommige banden ook voorzien van een sneeuwvloksymbool. Dit geeft aan dat het een winterband is, die voldoet aan de minimale eisen op besneeuwd wegdek. Bij deze banden is de grip 7% hoger dan bij standaard winterbanden.

Winnaar winterbandentest

De banden van Continental zijn al drie jaren op rij in de winterbandentest van de ANWB (2011/2012/2013) als beste getest. De Wintercontact TS800 en TS830 en de TS850 kwamen als winnaars naar voren. Bij deze testen wordt er gekeken naar het weggedrag onder verschillende omstandigheden en naar eigenschappen als grip, slijtage en brandstofverbruik.

Dit bericht is geschreven door Ton Coppus

Vind een Continental verkooppunt