Wanneer winterbanden omwisselen voor zomerbanden

27/03/14 om 15:31

Winterbanden wissel

Veel automobilisten weten niet wanneer ze over moeten stappen van winter- naar zomerbanden. Hoewel de zon de laatste tijd veelvuldig schijnt, schommelen de temperaturen nog veel en komen ze ‘s nachts zelfs nog rond het vriespunt te liggen. Wanneer kan je nou het beste je winterbanden omwisselen voor zomerbanden?

Bandenwisselweken

Om automobilisten er op te wijzen dat het tijd is om de winterbanden om te wisselen voor zomerbanden heeft branchevereniging VACO de bandenwisselweken in het leven geroepen. Op het moment van het verzetten van de klok naar de zomertijd is het dan ook tijd voor zomerbanden. De bandenwisselweken zullen ondersteund worden door diverse radio commercials om automobilisten er op te attenderen dat het tijd is voor zomerbanden.

Banden afhankelijk van weertype

De verschillende weertypen in de zomer en de winter stellen verschillende eisen aan banden. Winterbanden zijn speciaal ontwikkeld om onder koude temperaturen soepel te blijven en goed te presteren. Onder de 7 graden presteren winterbanden beter dan zomerbanden. Zomerbanden zijn gemaakt van een andere rubbersamenstelling, waardoor ze juist bij warmere temperaturen (boven de 7 graden) beter presteren. Door het verschil in rubbersamenstelling is het dus van belang om in de winter (oktober tot en met maart) te rijden om winterbanden en in de zomer (april tot en met september) op zomerbanden te rijden.

Slijtage banden

Wanneer je het hele jaar door op zomer- of winterbanden blijft rijden, zorgt dit voor extra slijtage. Wanneer je in de zomer doorrijdt op winterbanden slijt het rubber door de hogere temperaturen extra snel. In de winter slijt het rubber van zomerbanden juist weer sneller, omdat het rubber harder wordt. Hierdoor heeft de band minder grip en gaat deze sneller glijden, waardoor het rubber slijt. Een andere grote invloed op slijtage is bandenspanning. Rijdt je met foutieve bandenspanning, dan slijten de banden sneller en is de kans op een klapband groter. Controleer daarom minimaal 1  keer in de maand de bandenspanning.

Benieuwd naar de bandenspanning voor jouw auto? Download dan hier onze boekje met de juiste bandenspanning voor meer dan 700 modellen.

Dit bericht is geschreven door Ton Coppus.

 

Vind een Continental verkooppunt