Waarom 4 winterbanden monteren?

18/10/17 om 15:20

Mensen zich vaak af waarom je vier winterbanden moet monteren. Als je twee banden monteert op de aangedreven as is het toch voldoende? Nee, het is verstandig om altijd 4 banden te monteren.

Veiligheid en prestatiesVier winterbanden

Het is belangrijk om vier winterbanden te monteren voor de juiste prestaties en veiligheid in de winter. Indien je alleen winterbanden monteert op de aangedreven as van de auto, kan deze uit balans raken.

  • Heb je een auto met voorwielaandrijving, dan zal de auto meer grip hebben bij het optrekken. Omdat er op de achteras geen winterbanden zitten, kan de auto achter uit balans raken en kan de auto om zijn as draaien door overstuur.
  • Heb je een auto met achterwielaandrijving, dan wordt de voorkant van de auto juist minder stabiel. Doordat de voorbanden te weinig grip hebben kan de auto rechtdoor glijden door onderstuur.

Om onderstuur en overstuur tijdens winterse omstandigheden te voorkomen is het van belang om alle wielen uit te rusten met winterbanden.

Wanneer winterbanden wisselen

De vuistregel voor het rijden op winterbanden is van oktober tot maart. Tijdens deze periode is het gebruik van winterbanden in veel Europese landen verplicht. Daarnaast wordt ook vaak de 7 graden regel aangehouden. Het rubber van de winterbanden blijft onder de 7 graden soepel, in tegenstelling tot het rubber van zomerbanden. Bij temperaturen onder de 7 graden presteren winterbanden aanzienlijk beter dan zomerbanden. Naast het soepele rubber zorgen ook de extra lamellen, grote profielgroeven en blokranden voor extra grip tijdens winterse omstandigheden.

 

Vind een Continental verkooppunt