Verschil profiel zomerbanden en winterbanden

14/05/13 om 14:38

Er zit een duidelijk verschil in het profiel van zomerbanden en winterbanden. De komende periode gaat de temperatuur stijgen, waardoor het tijd is voor zomerbanden en de winterbanden weer opgeslagen kunnen worden. Zomerbanden hebben namelijk een speciaal profiel wat geoptimaliseerd is voor de zomer.

Minder lamellen dan winterbanden

Een zomerband heeft geen  lamellen in tegenstelling tot winterbanden. Lamellen zorgen in de winter voor extra grip bij remmen en optrekken, wat in de zomer niet nodig is. Mede door de lamellen is het ongunstig om op winterbanden te rijden in de zomer doordat deze sneller zullen slijten door de warme temperaturen. Het rubber van winterbanden wordt door de hogere temperaturen (boven de 7 graden) namelijk zachter, waardoor de stuurprecisie vermindert en de banden sneller gaan glijden en dus sneller slijten.

Winterbanden vs zomerbanden

Winterbanden vs zomerbanden

 

Zuiniger rijden met zomerbanden

Omdat zomerbanden een gladder profiel hebben en een harder rubbercompound, is de rolweerstand minder dan bij winterbanden. Dit zorgt voor minder brandstofverbruik  Daarnaast produceert het profiel van zomerbanden minder rolgeluid dan winterbanden. Zomerbanden scoren op dit punt daarom vaak beter op het EU bandenlabel op het gebied van brandstofverbruik en geluidsniveau. Een andere factor die van grote invloed is op het brandstofverbruik is de bandenspanning. Bekijk hier onze tips voor de juiste bandenspanning.

Profieldiepte zomerbanden

Autobanden hebben een wettelijke minimale profieldiepte van 1,6 mm. Continental en de ANWB raden aan om zomerbanden te vervangen bij een profieldiepte van 2 mm. Bij winterbanden raden wij aan om de banden zelfs al te verwisselen bij een profieldiepte van 4 mm. Winterbanden verliezen namelijk hun winterse eigenschappen onder de 4 mm. Dit maakt de banden een stuk minder betrouwbaar en daarmee ook minder veilig. Daarom is het verstandig om naast de bandenspanning ook regelmatig de profieldiepte van je banden te meten. Is het profiel van jouw autobanden onder het wettelijke minimum? Ga dan snel naar het dichtstbijzijnde verkooppunt.

Dit bericht is geschreven door Ton Coppus

Vind een Continental verkooppunt