Tweedehands winterbanden, wel of niet doen?

14/12/12 om 08:13

Tweedehands winterbanden kopen

Veel mensen kiezen voor tweedehands winterbanden om kosten te besparen. Voor een goede set winterbanden ben je al snel € 500,- kwijt. Tweedehands winterbanden worden op internet en bij garages veel aangeboden tegen een aanzienlijk lagere prijs dan nieuwe winterbanden. Het kopen van tweedehands winterbanden kan gevaarlijk zijn. Let bij aankoop daarom goed op de staat van de banden.

tweedehands winterbanden

Waar moet je op letten bij het kopen van tweedehands winterbanden?

Maat van de band

Allereerst moet je goed kijken naar de maat van de banden. Als je niet de juiste bandenmaat voor je auto hebt kan dit voor problemen zorgen tijdens het rijden. De band zal sneller slijten en er is een grotere kans op een klapband.

Profiel van de winterband

Daarnaast is het van belang dat de winterbanden nog genoeg profiel hebben. Indien het profiel van een winterband minder is dan 4 mm, moeten ze vervangen worden. Zorg dus dat er nog minimaal 6 mm profiel op de band zit. Kijk ook op de wang van de band of deze voorzien is van de M+S codering.

Leeftijd van de band

Dot Code winterbandBij oudere winterbanden verliest de band zijn eigenschappen. Vaak is het niet zichtbaar dat een band veroudert is, maar soms kan je het zien aan scheurtjes in en uitdroging van het rubber. Koop daarom geen banden die ouder zijn dan 6-8 jaar. Aan de DOT-code kan je zien wanneer de banden zijn geproduceerd. De DOT-code geeft de week en het jaar aan dat de winterband is geproduceerd. Bijvoorbeeld 0112 betekent dat de band geproduceerd is in week 1 van 2012.

Voordelen nieuwe winterbanden

Bij het kopen van nieuwe winterbanden weet je zeker dat er niets mis is met de banden. Nieuwe banden worden getest door de fabrikant en bieden meer veiligheid. Je bent er zeker van dat de profieldiepte van de winterbanden goed is en dat ze niet beschadigd zijn.

 

Vind een Continental verkooppunt