Tips tegen aquaplaning

22/04/14 om 15:54

In het voorjaar komt het regelmatig voor dat het na een droge periode weer eens hevig regent. Door het ontstaan van watersporen op het wegdek ontstaat de kans op aquaplaning. Continental optimaliseert met het ontwerpen van banden de eigenschappen die aquaplaning tegen gaan. Dit is in sommige gevallen helaas niet voldoende.  Hieronder volgen een aantal tips om aquaplaning te voorkomen.

Wat is aquaplaning

Aquaplaning zomerbandenAquaplaning ontstaat wanneer de band het volume water op de weg niet meer goed kan afvoeren. Hierdoor tilt het water de band als het ware los van het wegdek, waardoor de auto begint de glijden. In de onderstaande video zie het het verschil tussen wel of geen aquaplaning.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5YsC5YoyoRM[/youtube]

Aquaplaning voorkomen

Om aquaplaning te voorkomen hebben wij een aantal tips opgesteld:

 1. Controleer je banden
  Het eerste wapen tegen aquaplaning is een goede set banden met voldoende profieldiepte. Zorg voor een minimale profieldiepte van 3 mm en zorg er voor dat je met de juiste bandenspanning rijdt.
 2. Pas je rijgedrag aan
  pas je rijgedrag aan aan de weersomstandigheden. Let goed op , kijk vooruit en zorg dat je voldoende afstand hebt tot je voorganger.
 3. Rem af
  Zie je een laag water op het wegdek, rem dan af. Hoe lager de snelheid, hoe groter de kans dat de banden het water af kunnen voeren en grip houden.
 4. Raak niet in paniek
  Blijf kalm. Wanneer je last heb van aquaplaning, maak dan geen snelle stuurbewegingen maar laat de auto rustig verder rollen tot hij weer grip heeft.
 5. Kijk naar de horizon
  Kijk vooruit naar het punt waar je met de auto heen wil.
 6. Stuur niet
  Maak geen stuurbewegingen tijdens aquaplaning, dit kan er voor zorgen dat de auto gaat spinnen.
 7. Gebruik de koppeling
  Trap de koppeling in  om te zorgen dat de wielen niet zomaar gaan rollen of plotseling afremmen. Laat de koppeling weer los als je geen last meer heb van de aquaplaning.
 8. Leer van je ervaring

 

Profieldiepte

Zoals je in de tips hebt kunnen lezen zijn je banden een belangrijk wapen tegen aquaplaning. Zijn jou banden versleten en is je profieldiepte niet meer voldoende? Ga dan langs bij een van onze verkooppunten.

Dit bericht is geschreven door Ton Coppus.

 

Vind een Continental verkooppunt