Tanken in het buitenland

15/07/13 om 13:53

Tanken autobanden continentalDe vakanties zijn begonnen en de drukte op de wegen neemt toe. Crisis of niet, de meeste Nederlanders trekken er voor een paar weken op uit. We hebben al een aantal tips genoemd om goed  voorbereid op weg te gaan. Maar we willen je nog graag informeren over het tanken in het buitenland. Daarnaast zijn er momenteel stakingen bij tankstations in Italië

Brandstofprijzen wisselen sterk per land

De benzinekosten verschillen behoorlijk per land, kijk door welke landen je gaat rijden en waar je het beste kunt tanken. Vaak net even van de snelweg af scheelt al een aantal eurocent per liter. Nederland kent de hoogste benzineprijzen van Europa dus gooi de tank niet vol als je toch de grens over gaat. Profiteer van de gunstigere benzineprijzen in Duitsland en België. Als het lukt ga dan in Luxemburg tanken, daar is het nog goedkoper. Ga je richting Zwitserland of Oostenrijk, dan loont het om daar te tanken. Deze landen zijn nl. veel goedkoper dan Duitsland of Italië. Diesel is zelfs 12% duurder in Italië dan in Nederland.
 

Alert op benaming

Wees ook alert of de andere benaming van de benzine en diesel in het buitenland. Deze twee worden nog al eens door elkaar gehaald omdat ze veel op elkaar lijken. Het instituut voor Duurzame Mobiliteit heeft de brandstofwijzer ontwikkelt  Heel handig. Download de app zodat je altijd de juiste benaming bij de hand hebt.

Benzine tanken:

Let op het octaan gehalte, dat verschilt nogal eens met in Nederland. In Nederland is er de keuze uit brandstof met een octaangetal (RON) van 95 (Euro95) en 98 (SuperPlus). In  bijvoorbeeld Duitsland  komt nog benzine met een octaangetal van 91 voor.  Deze benzine heet daar Normalbenzin, onze Euro 95 noemen ze daar Superbenzin.

Diesel:

Diesel in Duitsland kent een biodiesel variant. Let daar mee op.
Deze biologische dieselbrandstof is echter alleen geschikt voor speciaal aangepaste voertuigen. Laat je dus niet verleiden door het prijsverschil (biodiesel kan zo’n 20 cent/liter goedkoper zijn).

LPG:

Tank je gas dan is het niet overal mogelijk om te tanken langs de snelweg. Let goed op de borden langs de snelweg als er een tankstation nadert of er de mogelijkheid is om gas te tanken. Of bereid van te voren voor waar je wilt tanken. Via autogas.nl kun je zien waar er gaspunten zijn.
 
Let er ook even op dat de Nederlandse gasaansluiting niet werkt op de buitenlandse vulpistolen.  Je zult een verloopnippel nodig hebben. Hier zijn twee types van, de zogenaamde Europa nippel (geschikt voor landen als België, Duitsland, Engeland, Luxemburg) en de zogenaamde Italië nippel nodig in onder andere Frankrijk en Italië. Beide nippels zijn te koop bij de ANWB winkels en LPG inbouwstations.
 
Dit bericht is geschreven door Ton Coppus
 

 

Vind een Continental verkooppunt