Staat autobanden nog steeds zorgwekkend

17/07/13 om 12:57

In oktober 2012 deed de vereniging VACO een onderzoek naar de staat van autobanden. Toen bleken veel autobanden in zorgwekkende staat te verkeren. Na herhaling van het onderzoek in juni door de VACO blijkt er nog niet veel te zijn veranderd aan de staat van de autobanden van de Nederlandse automobilist. Sommige automobilisten rijden zelfs nog op winterbanden.

Slijtage banden onopgemerkt

Net als in oktober vorig jaar vertoonde 41% van alle personenauto’s slijtage aan minimaal 1 van de autobanden. Bij 9% hiervan was er een direct gevaar voor de veiligheid door de zeer slechte staat van 1 of zelfs meerdere autobanden. Veel banden hadden een onregelmatig slijtagepatroon. De slijtage kwam vooral voor op het midden van het loopvlak en op de schouders. Dit kan duiden op onbalans, een technisch mankement of een foutieve bandenspanning. Bij een te hoge bandenspanning gaan de banden boller staan, waardoor vooral het midden van het loopvlak slijt. Bij een te lage bandenspanning krijgen de autobanden juist een wat hollere vorm, waardoor de schouders overmatig gaan slijten. Zorg daarom altijd dat je met de juiste bandenspanning rijdt.

Juiste bandenspanning winterbanden en autobanden

Winterbanden nog steeds gebruikt

5 procent van de Nederlanders had de auto zelfs nog op winterbanden staan. Dit zorgt ervoor dat de winterbanden overmatig slijten. Het profiel van winterbanden is namelijk niet gemaakt voor de hoge temperaturen van deze tijd van het jaar. Daarnaast is de remweg van winterbanden aanzienlijk langer, wat extra gevaar oplevert tijdens het autorijden. Daarnaast zorgt het rijden op winterbanden in de zomer voor een hogere rolweerstand en dus een hoger brandstofverbruik.

Controleer regelmatig je autobanden

Het is verstandig om regelmatig je autobanden te controleren op slijtage en schade om ongelukken te voorkomen. Daarnaast is het ook van belang om de profieldiepte in de gaten te houden. Probeer daarom minimaal 1 keer per maand je autobanden te controleren en daarbij ook de bandenspanning te meten. Voor een grondige controle op technische mankementen of onbalans raden wij je aan om langs te gaan bij jouw dichtstbijzijnde verkooppunt.

 

Vind een Continental verkooppunt