Sneeuwkettingen of winterbanden?

23/11/12 om 12:30

Het is verstandig om in de periode van oktober tot maart op winterbanden te rijden. Onder de 7 graden zijn deze banden een stuk veiliger dan zomerbanden en is de grip een stuk beter. Er wordt wel eens gedacht dat zomerbanden met sneeuwkettingen volstaan onder winterse omstandigheden. In veel landen is dit tegen de regels en biedt het geen optimale veiligheid. Dus, rijd in de winter op winterbanden en wanneer nodig in combinatie met sneeuwkettingen.

Sneeuwkettingen en winterbanden

Wanneer sneeuwkettingen?

Een belangrijk veiligheidsaspect wanneer je op wintersport gaat is de sneeuwketting. In sommige landen is het verplicht om deze in de auto te hebben, of om ze te gebruiken wanneer de omstandigheden hierom . Vaak wordt er in bepaalde gebieden met een bord langs de weg aangegeven dat het gebruik van kettingen verplicht is. Sneeuwkettingen zijn belangrijk voor de grip als je de berg op rijdt, maar ook berg af zijn ze soms onmisbaar.
Sneeuwkettingen moeten gemonteerd worden op de aangedreven as. Als je banden zijn voorzien van sneeuwketting, is de maximale snelheid 50 km/u.

Advies over sneeuwkettingen? Ga naar je dichtstbijzijnde dealer.

Regelgeving sneeuwkettingen en winterbanden

Het is verstandig om naast winterbanden altijd sneeuwkettingen aan boord te hebben. Het weer in de bergen kan snel omslaan wat kan lijden tot omstandigheden waar de sneeuwkettingen verplicht zijn. In Nederland is het gebruik van sneeuwkettingen niet toegestaan. Als er geen sneeuw of ijs op de weg ligt, zijn de kettingen namelijk schadelijk voor het wegdek. In Duitsland heb je TÜV goedgekeurde sneeuwkettingen nodig en zijn winterbanden verplicht.

Download: Overzicht winterbanden regelgeving Europa 2016-2017.

Vind een Continental verkooppunt