Sneeuwkettingen in plaats van winterbanden?

13/12/13 om 10:32

Regelgeving winterbanden DuitslandWat zijn winterbanden?

Bij winterbanden is het rubber zachter en het profiel anders dan bij zomerbanden waardoor je meer grip houdt op de weg als de temperatuur daalt onder de 7 graden. Als je nagaat hoe klein het oppervlak is dat contact heeft met het wegdek dan wil je ook kunnen vertrouwen op de banden die je onder je auto hebt gemonteerd. Remmen en op tijd stilstaan zijn zeker tijdens sneeuw en gladheid belangrijk . Zomerbanden beschikken over een ander profiel en andere rubber samenstellingen die de optimale grip verliezen tijden lage temperaturen.

Een alternatief voor winterbanden zijn de all-seasons banden. De banden kunnen zowel in zomer als in winter gebruikt worden maar presteren minder goed dan echte winterbanden, vooral bij sneeuw. Op deze banden staat het symbool M+S dus je mag er mee in de winter rijden.

Sneeuwkettingen ipv winterbanden?

Kun je met sneeuwkettingen gaan rijden tijdens winterse omstandigheden in plaats van met winterbanden?

Sneeuwkettingen zijn niet geschikt voor doorgaande wegen en zijn daarom geen alternatief voor winterbanden. Met sneeuwkettingen kun je maar rond de 50 km/u rijden. Hoewel een auto op winterbanden beter bestand is tegen winterse omstandigheden, kan het vooral op bergwegen (helling) nodig (of zelfs verplicht) zijn om sneeuwkettingen te monteren. Sneeuwkettingen moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen. Ook is het verplicht in enkele wintersportlanden om sneeuwkettingen bij je te hebben. Dit wordt aangegeven langs de weg d.m.v. borden. In Nederland echter, is het verboden om sneeuwkettingen te gebruiken. Als er geen sneeuw of ijs op de weg ligt, kan dit nl. het wegdek beschadigen.

Weten welke regels gelden in het buitenland? Download dan onze regelgeving winterbanden en sneeuwkettingen voor personenwagens 2016-2017.

Wil je graag persoonlijk advies over winterbanden of sneeuwkettingen? Zoek dan het dichtstbijzijnde Continental verkooppunt.

Vind een Continental verkooppunt