Winterbanden of regenbanden

20/12/12 om 07:16

Naast het product winterbanden bestaan er ook regenbanden. Dit zijn banden geoptimaliseerd op natte situaties. In Nederland regent het op ongeveer 235 dagen per jaar. Onder deze omstandigheden is de kans op een ongeluk twee keer groter dan tijdens droog weer. Regen beinvloed in grote mate de toestand van de weg en het rijgedrag van de auto.

Eigenschappen van regenbanden

Regenbanden zijn eigenlijk zomerbanden. Regenbanden zijn extra geoptimaliseerd tegen aquaplaning. Wanneer er veel regen valt ontstaat er een zogenaamde filmlaag aan water op het wegdek. Indien een band de hoeveelheid water niet kan verwerken ontstaat er aquaplaning. De band verliest dan het contact met het wegdek, waardoor de auto begint de glijden. Door gebruik van een V-vormig profiel wordt de bodemdruk vanuit het midden opgebouwd naar de zijkanten van het profiel, waardoor het is geoptimaliseerd voor waterafvoer. Daarnaast heeft een regenband extra diepe groeven om zo te zorgen dat water beter en sneller wordt afgevoerd. Bandenmerk Uniroyal staat bekend als dè regenband.

Aquaplaning winterbanden

Verschil met winterbanden

Winterbanden zijn juist geoptimaliseerd voor winterse omstandigheden zoals sneeuw, ijs en koudere temperaturen. Regenbanden worden gezien als zomerbanden en zijn dus niet aan te raden voor gebruik in de winter.  Regenbanden hebben geen lamellen zoals winterbanden en hebben een compound en rubberprofiel wat overeenkomt met dat van een zomerband. Gebruik daarom winterbanden tijdens winterse omstandigheden en zomerbanden/regenbanden in de zomer.

Ben je op zoek naar regenbanden, zomerbanden of winterbanden? Kijk dan in onze dealerlocator voor het dichtstbijzijnde verkooppunt.

 

Vind een Continental verkooppunt