Profieldiepte van winterbanden

09/11/12 om 09:56

De aanbevolen profieldiepte van winterbanden is anders dan die van zomerbanden. Banden moeten een wettelijk verplichte minimale profieldiepte hebben van 1,6 mm. De ANWB adviseert zelfs 2 mm als minimum. Bij winterbanden is 4 mm geadviseerd. Indien het profiel van een winterband minder is dan
4 mm, worden de speciale winterse eigenschappen een stuk minder en gaat de band niet meer door als echte winterband. Hierdoor wordt de grip op nat wegdek minder en wordt de remweg langer.

[button text=”Bekijk onze winterbanden!” url=”https://www.conti.nl/winterbanden/” target=”_self”]

Profiel diepte bij winterbanden erg belangrijk

Aangezien banden het enige contact zijn met de weg, is het van groot belang dat de banden de juiste profieldiepte hebben. Elke millimeter dat het profiel minder is, heeft invloed op de remweg en grip van de band. Daarnaast wordt ook vuil en water minder goed afgevoerd, wat kan leiden tot aquaplaning.  Vooral bij winterbanden is de profieldiepte belangrijk. De zogenaamde lamellen in het profiel, welke kenmerkend zijn voor het weggedrag van winterbanden,  zorgen voor een zaagtandeffect zodat de band zich kan vastbijten in sneeuw en ijs. Met te weinig profiel gaan deze winterse eigenschappen dus verloren.
Controleer daarom regelmatig het profiel van je banden. Voor je eigen veiligheid en die van anderen.

Profieldiepte van winterbanden

Hoe kan je de profieldiepte meten

Het profiel van de banden van Continental is te meten door middel van de TWI (Tread Wear Indicator). Deze indicator staat op de zijkant van de band. Op deze lijn van de TWI zijn meetpunten in de band aangebracht met de hoogte van de  minimale profieldiepte van 1,6 mm. Is de band versleten tot de hoogte van de TWI, dan is de band toe aan vervanging. Bij winterbanden zit deze op 4 mm. Naast de TWI zijn er verschillende profielmeters te verkrijgen waarmee het profiel makkelijk gemeten kan worden.

Vind een Continental verkooppunt