Premium winterbanden beter voor oudere auto’s

11/11/14 om 10:50

Ouder automodel heeft nieuwe winterbanden nodig

Uit onderzoek in Duitsland is gebleken dat de  gemiddelde leeftijd van een auto op de Duitse wegen 8,8 jaar was in 2014. Dat betekent dat een groot deel van de auto’s nog niet over een hulpsystemen voor de bestuurder beschikken. Denk aan: anti-lock systeem, ESC systeem. Deze ” verouderde” auto’s zijn dan ook kwestbaarder als het om veiligheid gaat.  Bij nat wegdek hebben ze een langere remweg nodig en ook het plotseling uitwijken heeft meer beperkingen dan de nieuwste automodellen. Daarom, zeggen experts, zouden eigenaren van deze wat oudere auto’s niet moeten besparen bij de aanschaf van nieuwe winterbanden.

Banden belangrijkste veiligheidssyteem van de auto

Volgens prof. Wies, hoofd van de Tire Line Development bij Continental AG zouden de bestuurders van auto’s zonder hulpsystemen moeten kiezen voor premium winterbanden. Premium banden leveren meer grip bij het wegrijden en remmen. Maar ook geleiden ze beter bij het maken van bochten. Vooral in gevaarlijke situaties bieden zij net dat meer extra zekerheid. Dat is ook niet meer dan logisch; banden zijn de enige verbinding tussen de auto en de weg. Banden zijn een van de belangrijkste veiligheidssytemen.

Budget winterbanden, juiste keuze?

Bestuurders die kiezen voor al te goedkope winterbanden vanwege de lage restwaarde van hun auto, doen er goed aan om kennis te nemen van de testresultaten die de verschillende instanties en automagazines publiceren.; Goedkope banden halen de testen vaak niet vanwege hun ondermaatse resultaten en onveilige weggedrag, vooral op natte wegen.

premieum-budget-winterbanden

*Test conditions: 195/65 R15 91V, ContiPremiumContact™ 2, VW Golf IV, braking on wet, from 80km/h to 0 km/h (status: 2007). The graphics shown here are for illustration purposes only. The braking distance of a vehicle depends on its type, its age, the brakes and the tyres used, as well as the road surface (Source: Continental Reifen Deutschland GmbH). Tyre pressure in relation to the vehicle manufacturer’s recommendation (Source: Continental Reifen Deutschland GmbH). Tyre pressure in relation to the vehicle manufacturer’s recommendation (Source: Continental Reifen Deutschland GmbH).

Om een voorbeeld te noemen: De Autobild waarschuwde in hun editie 40/2014 over het toetreding van de echte verliezers. De langste remweg bij 80 km/u op een nat wegdek was 52.7 meter, meer dan een derde langer dan de remweg van de ContiwinterContact TS 850, die werd beoordeeld als voorbeeldig (36.1 m).

Goedkoop is Duurkoop is dus in dit geval zeer van toepassing maar tevens geldt dat het risico hoger is voor alle weggebruikers.

 

Vind een Continental verkooppunt