Ook ANWB raadt winterbanden in de zomer af

10/07/14 om 13:32

Winterbanden in de zomer we schreven er vorig jaar al over; Winterbanden niet gebruiken in de zomer. Ook de ANWB brengt dit item deze week weer onder de aandacht bij zijn leden.

Niet zonder risico

Er zitten risico’s verbonden aan het rijden op winterbanden bij hoge temperaturen. Zal het merendeel van de mensen het gemak als overweging nemen, goedkoper is het niet en veiliger al helemaal niet.
Winterbanden hebben bij hogere temperaturen een langere remweg nodig en ook de handlingeigenschappen worden aanzienlijk minder. Dit wordt nog eens bevestigt door Dr. Andreas Topp, hoofd van de winterbanden R&D- afdeling bij Continental.


Remweg van winterbanden in de zomer

Stel je voor je rijdt 100 km/u op winterbanden onder zomerse temperaturen en je moet plotseling remmen. Bij een remtest is gebleken dat de auto zeker nog zo’n 6 m. doorschiet, dat is meer dan één autolengte. Terwijl een auto op zomerbanden al stilstaat rijdt de auto met winterbanden nog 37 km/u.

Goedkoop

Voor het merendeel van de autorijders zal gemak en besparing een reden zijn dat er nog met winterbanden gereden wordt. Goedkoper is het zeker niet. Bij hoge temperaturen is de slijtage hoger en zo ook de rolweerstand waardoor het onveiliger wordt. Maar hierdoor wordt ook het brandstofverbruik aanmerkelijk verhoogd.
Daarom raden wij aan zomerbanden te gebruiken in warme periodes en winterbanden bij temperaturen vanaf 7 graden en lager.

Toch besloten om te gaan wisselen van winterbanden? Ga dan naar het dichtstbijzijnde verkooppunt.

 

Geschreven door Ton Coppus

 

Vind een Continental verkooppunt