Nu al winterbanden!

05/11/13 om 12:12

Wissel naar winterbandenHet lijkt er nog niet op, maar het is tijd voor winterbanden. Momenteel schommelen de temperaturen nog rond de 10 graden. Winterbanden maken het verschil onder de 7 graden, dus waarom nu al winterbanden?

Lagere temperaturen

Een groot deel van de Nederlandse automobilisten vertrekt vroeg in de morgen richting werk. Voor 9 uur is het kwik vaak nog niet boven de 7 graden gestegen. Dit houdt dus in dat tijdens de rit naar het werk de winterbanden goed van pas komen. Daarnaast wordt er een aanhoudende periode van nat herfstweer voorspeld. Winterbanden hebben bij temperaturen rond de 7 graden meer grip op nat wegdek en zijn beter bestand tegen aquaplaning. 

Winterbanden aanschaffen voor de drukte

Naast het feit dat de temperaturen laag zijn in de ochtend is er een ander groot voordeel om nu al winterbanden te monteren. Omdat veel mensen wachten met het wisselen naar winterbanden, wordt er straks bij de eerste vorst of sneeuwval een zeer grote drukte verwacht. Hierdoor kunnen er lange wachttijden ontstaan voor een bandenwissel en is de kans dus groot dat je te laat bent. Veel garages hebben de komende maanden al een volle planning met alle winterwissels. Plan daarom nu vast een afspraak bij een van onze verkooppunten.

Winterbanden zijn geen sneeuwbanden

Veel automobilisten wachten met het monteren van winterbanden totdat er sneeuw wordt voorspeld. Maar winterbanden zijn geen sneeuwbanden. Winterbanden presteren beter onder winterse omstandigheden en bij koudere temperaturen. Natuurlijk hebben ze door het grove  profiel, meerdere blokken en lamellen meer grip op sneeuw, maar het verschil wordt al gemaakt bij koudere temperaturen. Het rubber van winterbanden blijft soepel wanneer het kwik onder de 7 graden daalt. Wacht dus niet op de eerste sneeuwval, maar ga af op de temperatuur.

Advies Bovag en ANWB

Ook de Bovag en de ANWB raden aan om tijdig van banden te wisselen: “Vanaf zeven graden of kouder doet een winterband zijn werk. In Nederland is dit gemiddeld zo’n vijf maanden per jaar; van november tot en met maart”.

 

Dit bericht is geschreven door Ton Coppus

Vind een Continental verkooppunt