Motorbanden, wanneer heb je nieuwe nodig?

15/02/13 om 13:39

Om ervoor te zorgen dat je motor goed blijft presteren is het van belang er voor te zorgen dat de banden van je motor in goede staat verkeren. Oude of versleten motorbanden kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Hieronder vindt je een aantal zaken waar je op moet letten om te oordelen of je nieuwe motorbanden aan moet schaffen.

Slijtage van motorbanden

Slijtage motorbanden

Indien de motorbanden weinig profiel meer hebben is het verstandig om de banden te vervangen. De wettelijke minimale profieldiepte van motorbanden is 1mm. Aan de TWI (Tread Wear Indicator) kan je zien of de banden doen voldoen aan deze wettelijke profieldiepte. Is het rubber van de motorband gelijk aan de TWI, dan is het tijd om de banden te vervangen.

Oude motorbanden

Motorbanden hebben geen onbeperkte levensduur. Er zijn verschillende zaken die invloed hebben op de levensduur van de banden. Vooral onderhoud, opslag, mate van gebruik, belasting, snelheid, temperatuur en bandenspanning hebben invloed op de veroudering van banden. De motorband kan ook schade oplopen door het botsen tegen stoepranden of scherpe randen. Indien er zichtbare schade aan de motorbanden is, ga dan direct langs de bandenspecialist voor controle. Controleer je banden daarom regelmatig op veranderingen van het rubber, schade en tekenen van veroudering. Voor deskundige beoordeling van de motorbanden kan je het best terecht bij de specialist of dealer.

Vindt hier jouw dichtstbijzijnde dealer.

Overmatige slijtage

Wanneer de banden op een overmatige of ongelijkmatige manier slijten kan dit duiden op foutieve afstelling van de motor of andere mechanische problemen. Om dit te voorkomen is het verstandig om de motorbanden om het half jaar uit te laten balanceren. Hierdoor kan je de levensduur van je motorbanden verlengen. Een andere reden van ongelijkmatige slijtage kan  foutieve bandenspanning zijn.

Moet ik nieuwe motorbanden?

Bandenspanning motorbanden

De bandenspanning van motorbanden heeft grote invloed op de levensduur van de banden. Indien de banden niet de juiste bandenspanning hebben, kan er foutieve of overmatige slijtage ontstaan waardoor de levensduur van de banden korter wordt. Daarnaast zorgt verkeerde bandenspanning ook voor extra brandstofverbruik.

 

Download hier een overzicht van de bandenspanning en overige specificaties voor motorbanden. 

 

Dit bericht is geschreven door Ton Coppus

 

Vind een Continental verkooppunt