Banden verliezen grip op “schuimlaag”

23/07/13 om 05:28

Schuimlaag, gladheid autobanden motorbanden

Regen naar een lange periode van droogte is erg gevaarlijker en net wat anders dan een normale regenbui in de herfst. Door de lange droogte vormt het vuil  in combinatie met regen namelijk een soort “schuimlaag” op het wegdek, waardoor banden grip verliezen.

Lange droogte zorgt voor extra vuil op de weg

Door de lange periode van droogte ligt er momenteel een aanzienlijke laag vuil op de weg. Door de regen die wordt voorspeld kan deze vuile laag gaan drijven op het wegdek. Hierdoor kan de grip van de autobanden, en ook motorbanden, aanzienlijk verminderen. Doordat in de afgelopen periode het vuil niet is weggespoeld heeft dit zich genesteld in de gaatjes van het wegdek. Ook rubberresten en olie blijft hierdoor in het op het asfalt liggen. Door een regenbui kan dit gaan drijven waardoor er een gladde laag op het wegdek komt te liggen. Bij een harde regenbui is er de mogelijkheid dat het vuil direct van het wegdek spoelt, maar bij een gemiddelde regenbui wordt er een schuimlaag gecreëerd die verraderlijk glad is.

Motorbanden hebben klein contactoppervlak

Voor motorrijders is het van belang om extra op te letten en het rijgedrag aan te passen. Wanneer de motorbanden grip verliezen kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Vooral voor motorrijders is dit erg gevaarlijk, omdat de motorbanden maar een contactoppervlak met de weg hebben ter grootte van 2 bierviltjes.

Dit bericht is geschreven door Ton Coppus

Vind een Continental verkooppunt