Knietje aan de grond op je klassieke motor

12/09/12 om 14:03

Continental’s nieuwe radiaal motorband voorziet in moderne performance voor klassieke motoren

Motorbanden van Continental

De Duitse bandenfabrikant Continental heeft zich het laatste jaar toegelegd op het ontwikkelen van radiaal opgebouwde motorbanden in de voor klassieke motoren kenmerkende maten met als doel de rijeigenschappen revolutionair te verbeteren. MCN’s testrijder Bruce Dunn reed op een BMW R 100 R van 1981 op de nieuwe ClassicAttack op de high speed oval van Contidrom in Jeversen, Duitsland.

Zijn woorden: “De 30 jaar oude motor stuurt perfect. Met 190 km/u op de teller volgt de motor de gekozen lijn en in de kombochten blijft het geheel zeer stabiel. Op het rechte eind probeerde ik een slingering in te zetten, maar de motor kwam direct weer in het spoor. Ik ben onder de indruk van de verbeterde stabiliteit. Met mijn 25 jaar motorrij ervaring ben ik gewoon met de beperkingen van diagonaal en bais belted banden, deze radiaal banden die op de orginele velgen gemonteerd kunnen worden zijn de goede ontwikkeling voor eigenaren van zulke motoren. Zij kunnen de rij eigenschappen van hun motoren aanzienlijk verbeteren zonder het orginele uiterlijk geweld aan de te doen”. 

Thomas Zöller, hoofd van de afdeling Motorcycle R&D legt het idee achter de Classic Attack uit: “We wilden het succes van de Classic race banden ( ContiRoadAttack 2 CR ) uitbreiden voor de klassieke wegmotoren om ook hier een verbetering te geven in rij eigenschappen. Veel eigenaren van klassieke motoren bezitten ook een moderne motor en zij verwachten een vergelijkbare performance van hun banden”.

Niet alleen de motorbanden moeten geüpgraded worden.

Aan bovenstaande zit volgens Ped Baker, waarnemend editor, wel een keerzijde. Naar zijn mening zijn moderne banden fantastisch, maar moet er rekening gehouden worden dat met een verbeterde performance van banden andere beperkingen van de betreffende motor zwaarder gaan wegen. Net als met de verbeterde performance van de 4 cilinder superbike motoren die geïntroduceerd werden in de 70-tiger jaren kwamen er andere beperkingen aan het licht, denk hierbij aan te slappe frames, vering en niet te vergeten de remmen. Zijn advies is dat als je het maximale wilt halen uit een upgrade als deze radiale motorbanden je ook andere componenten aan de motor dient te upgraden naar moderne technologie.

Vind een Continental verkooppunt