Klaar voor de zomer?

08/07/14 om 10:11

Tips voor recreatievoertuigenvwt1

Wie heeft de radiocommercial: Allo, avec Henk je suis in Sud de France et j’ai panne van de ANWB niet gehoord? 

Veel Nederlanders hebben inmiddels hun caravan, boottrailer of bagagewagen uit de stalling gehaald en bereiden zich voor op de zomervakantie. Vaak hebben deze voertuigen zeker een half jaar stil gestaan in een stalling en worden ze nu ingezet voor de grote trek. Goede banden onder deze voertuigen zijn daarom van essentieel belang voor de veiligheid. Daarom hebben wij enkele tips om veilig op weg te gaan.

Als voertuigen stil staan worden de banden maar voor een klein gedeelte belast. Grote kans op een vlakke kant, ook wel flat-spotting genoemd. Met flat-spotting voel je vervelende trillingen tijdens het rijden. 

Tip: Verhoog de bandenspanning tot 3.5 bar als de caravan of aanhanger de stalling in gaat. En zorg dat de banden los staan van de grond.

Bandenspanning

Als de caravan of aanhanger uit de stalling komt controleer dan ook weer de bandenspanning. Is de bandenspanning verkeerd en rijdt u ermee dan is er een kans dat de band oververhit raakt en de kans op een klapband is aanwezig. 

Controleer daarom regelmatig de bandenspanning. Tegenwoordig zijn er ook losse controlesystemen verkrijgbaar die voortdurend de bandenspanning controleren. 

Banden die niet gebruikt worden slijten ook. Het rubber droogt uit. Dit kan komen door UV-straling en hoge temperaturen. Grote kans dat de caravanbanden eerder slijten doordat ze de hele dag in de brandende zon op de camping staan dan door de gereden kilometers. 

Tip: bescherm de banden tegen zonlicht. Stal de caravan of aanhanger in een donkere, koele omgeving. 

Vers Rubberaanhang

Gemiddeld kan een band 6 jaar mee, afhankelijk van het aantal gereden kilometers. Caravan- en aanhangerbanden rijden in principe niet zo veel kilometers maar worden wel zwaar belast. Voor het oog zien de banden er nog goed uit maar het kan zijn dat de banden toch flink versleten zijn. Controleer daarom de banden regelmatig. Zijn de banden 6 jaar of ouder laat ze dan zeker elk jaar nakijken of het rubber nog wel goed is. Zijn de banden aan vervanging toe? Op de band staat de maatvoering die aangeeft wat voor soort band het is.  Wij hebben er een duidelijk filmpje van gemaakt waar het staat en wat de codes betekenen.

Draagvermogen

Op vakantie nemen we van alles mee, in de caravan, bagewagen of zelfs in de aanhanger van de boot. De banden worden hoger belast dan bij een personenwagenband omdat deze aanhangers vaak maar over 2 banden beschikken. Let daarom goed op het draagvermogen van de band en houd je aan de maximaal toegestane snelheid met aanhangers. Maar houd ook de remmen, koppeling en schokdempers goed in de gaten. Een stabiele wegligging is het meest optimaal als deze onderdelen ook in prima conditie zijn. 

Bon Voyage!

 

 Bericht geschreven door Top Coppus

Vind een Continental verkooppunt