Hoe wordt het profiel van een band gemaakt?

19/12/14 om 11:00

Het is eigenlijk het meest onderschatte onderdeel van een auto: de band. En dat terwijl ze eigenlijk hartstikke belangrijk zijn. Banden vormen het enige contact van de auto met de weg, dus zorg altijd voor goede autobanden!

Profiel van autobanden

Het profiel van een band is van groot belang bij het functioneren van de band. Een nieuwe band heeft gemiddeld nieuw een profiel tussen de 7mm en 9,5 mm, afhankelijk van het type band het toepassingsgebied. Bij gebruik van de banden slijt het profiel langzaam weg, waardoor de eigenschappen voor de verschillende weersomstandigheden steeds minder worden. Hierdoor kan de remweg van een nieuwe band tot wel twee keer zo kort zijn. De wettelijke minimale profieldiepte is daarom in Europa vastgesteld op 1,6mm. Wij adviseren om de banden voor de eigen veiligheid bij 3mm te vervangen. Bij winterbanden adviseren wij om de banden te vervangen bij 4mm profiel. Dit omdat onder de 4mm profiel de winterse eigenschappen van de winterband verloren gaan.

Winterbanden vs zomerbanden

Hoe komt een band aan het profiel?

Het eerste ontwerp voor een nieuw profiel wordt met de hand uitgesneden. Wordt het profiel na eerste testen goedgekeurd, dan kan de machine in grotere hoeveelheden banden gaan snijden.  Als laatste wordt dan de mal gemaakt voor de uiteindelijke productie. Neem hieronder een kijkje in de keuken van Continental en het proces van het creëren van het profiel.

Vind een Continental verkooppunt