Hoe worden winterbanden getest?

07/08/12 om 11:25

Opzet van de winterbanden test

De ANWB en de Consumenten voeren elk jaar een winterbandentest uit. De winterbanden worden dan onder verschillende omstandigheden getest, namelijk:

Gedrag op een droge weg
Het testen van het rijgedrag van de banden vindt plaats op een circuit. Dit gebeurt door meerdere testrijders die afzonderlijk meerdere rondes rijden.
Bij het rijgedrag wordt er gekeken naar het gedrag in bochten, wegligging bij spoorwisseling en remmen.  Het remmen op droog wegdek wordt getest op het Contidrom circuit van Continental.

Gedrag op een natte weg
Bij het testen van het gedrag op nat wegdek komen meerdere factoren kijken. Er wordt namelijk ook op aquaplaning getest, op 2 manieren:winterbanden test

  • In de lengterichting, dus rechtdoor, om te zien of de band zal gaan “zwemmen” en je er geen controle meer over hebt.
  • In de dwarsrichting, wanneer je een bocht maakt. Glijd de band dan weg?

Daarnaast wordt wederom getest op het remmen, de wegligging en wordt er tevens gekeken naar het grensbereik van een band op de cirkelbaan.

Gedrag in de sneeuw
Ook op besneeuwd wegdek wordt er vooral gekeken naar de remweg van winterbanden. Daarnaast kijkt men naar de tractie om te kijken wat de trekkracht is op sneeuw. Tot slot wordt er ook naar zijdelingse grip en tractie gekeken, door middel van een testrijders die zo snel mogelijk tegen een met sneeuw bedekte helling op rijden.

Gedrag op het ijs
Bij het gedrag op ijs wordt er getest op een ijsbaan (remmen) en op een cirkelbaan (zijdelingse grip) waar wederom het remmen het zwaarst meetelt.

Verder wordt er gekeken naar:

  • Geluidsproductie (in- en buiten de auto)
  • Brandstofverbruik (rolweerstand)
  • Slijtvastheid
  • Duurzaamheid op maximaal toelaatbare snelheid.

Nadat de banden op de afzonderlijke onderdelen getest zijn volgt er een gewogen eindcijfer.  Dit totaalcijfer wordt uitgedrukt in sterren. Een winterband kan maximaal 5 sterren krijgen.

Anonieme test

De autobanden worden altijd anoniem gekocht bij bandenhandelaren. Zodat de bandenhandelaren niet hun “speciale” band mee zullen geven aan de ANWB en de Consumentenbond. Bij een bandentest worden zo’n 1.000 banden getest.

Bandenmaten in de winterbandentest

De winterbanden worden getest op verschillende auto’s.  De Fiat 500 en de Volkwagen Golf worden bijvoorbeeld gebruikt.  De volgende bandenmaten zijn dan getest:

  • 175/65 R 14T
  • 195/65 R 15T

De beste winterbanden voor uw auto

Ontdek hier de best geteste winterband voor uw auto:

Bekijk hier de beelden van een dergelijke test:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=tOoZasevIa0 [/youtube]

 

Vind een Continental verkooppunt