Fietsbanden bandenspanning

02/07/13 om 13:06

Bandenspanning fietsbanden op tijd controlerenBandenspanning heeft invloed op de rolweerstand, slijtage en levensduur van een band. Hoe lager de bandenspanning, hoe hoger de rolweerstand en vice versa. De juiste (hoge) bandenspanning bij fietsbanden voorkomt lekrijden. Een te lage bandenspanning kan namelijk zorgen voor een lekke band. Daarnaast zorgt het voor meer rolweerstand en wordt het fietsen dus zwaarder. Indien je een langere periode met foutieve bandenspanning rijdt slijt de band overmatig en vermindert dit de levensduur.

Een uitzondering hierbij zijn bredere banden. Deze fietsbanden hebben bij lagere bandenspanning namelijk minder last van vermindering in rolweerstand en levensduur.

Het voordeel van een lagere bandenspanning is het rijcomfort. Door met een lage bandenspanning te rijden veert de band meer in waardoor oneffenheden in het wegdek opgevangen worden. Daarnaast geeft het extra grip. 

Zijn je fietsbanden versleten? Zoek dan het dichtstbijzijnde verkooppunt voor nieuwe fietsbanden.

Bandenspanning fietsbanden metenControleer bandenspanning 1 keer per maand

Wij raden aan om de spanning van de fietsbanden minimaal 1 keer per maand te controleren. Fietsbanden verliezen door het gebruik namelijk luchtdruk. Per maand is het normaal om 1 bar luchtdruk te verliezen. Hoe hoger de spanning, hoe sneller het verlies. Om de banden goed te kunnen controleren is het verstandig om een fietspomp met manometer aan te schaffen. Deze geven nauwkeurig aan hoeveel bar luchtdruk de fietsband bevat. Banden met een dikke rubberlaag zoals bijvoorbeeld de TouringPlus, kan je alleen met de manometer controleren. Vanwege de dikke rubber antilek-laag is namelijk niet te voelen of de band nog op spanning is. 

Aan te raden is een binnenband die langer zijn luchtdruk behoudt, zoals de Continental Hermetic Plus binnenband. Deze binnenband houdt zijn luchtdruk drie keer langer vast.

Verschillende aanbevolen bandenspanning per fietsband

Elke fietsband heeft andere eigenschappen en een andere verdeling van materiaal. Daarnaast is de juiste aantal bar luchtdruk voor fietsbanden afhankelijk van de maat. Daarom hebben wij in onze catalogus en op de productpagina’s per band de juiste bandenspanning (bar) aangegeven. Indien je met zware bepakking rijdt kan je  het best de luchtdruk verhogen. Rijdt je liever met meer comfort, dan kan je een lagere spanning aanhouden.

Dit bericht is geschreven door Ton Coppus

Vind een Continental verkooppunt