EU-bandenlabel zegt te weinig over kwaliteit winterbanden

23/01/13 om 13:42

EU Bandenlabel ContiSportContact 5Speciaal ontwikkelde animatie maakt beperkingen duidelijk

De afgelopen weken is duidelijk gebleken hoe belangrijk goede winterbanden zijn, ook in Nederland. Consumenten die de juiste winterband kiezen, zijn ook onder (extreme) winterse omstandigheden verzekerd van maximale grip en stabiliteit. Sinds eind vorig jaar is er het verplichte EU-bandenlabel. Dit is bedoeld om consumenten te ondersteunen bij het maken van de juiste keuze voor nieuwe banden. Continental is van mening dat dit label consumenten niet in staat stelt belangrijke eigenschappen van winterbanden te beoordelen. Het label geeft alleen informatie over de rolweerstand, de grip op nat wegdek en het geluidsniveau. Belangrijke wintereigenschappen blijven volledig buiten schot. Continental heeft een animatie gemaakt waarin het op aansprekende wijze duidelijk maakt wat de beperkingen van het bandenlabel ten aanzien van winterbanden precies inhouden.

Het EU-bandenlabel is sinds eind dit jaar verplicht voor banden voor personenauto’s, bestelwagens en trucks. Het is ingevoerd om de veiligheid op de Europese wegen te vergoten en de impact van autorijden op het milieu te verminderen. Het label geeft informatie over de rolweerstand, de grip op natte ondergrond en de geluidsproductie. Deze drie criteria moeten consumenten in staat stellen een juiste keuze te maken bij aanschaf van een band.  Alle Continental-banden zijn voorzien van het EU-bandenlabel.

Duidelijke stellingname Continental

Continental onderschrijft de doelstellingen van het EU-bandenlabel. De bandenfabrikant is echter ook van mening dat het label slechts een indicatie geeft van de eigenschappen van een band. Dit geldt in het bijzonder voor winterbanden. Het label stelt consumenten namelijk niet in staat specifieke wintereigenschappen als het remvermogen op besneeuwd, ijzig en nat wegdek te beoordelen. Ook zegt het niets over cruciale zaken als het rijgedrag op besneeuwd, droog en nat wegdek. Zelfs de grip op sneeuw en aquaplaning blijven volledig buiten schot. Continental adviseert consumenten dan ook om een aankoopbeslissing niet alleen te baseren op het EU-label, maar ook om advies in te winnen bij een bandenspecialist en om onafhankelijke bandentests van bijvoorbeeld de ANWB en de Consumentenbond te raadplegen.

Beperkingen duidelijk gemaakt

Om helder en duidelijk uit te leggen wat de beperkingen van het EU-bandenlabel ten aanzien van winterbanden zijn, heeft Continental een speciale animatie gemaakt. Daarbij wordt aan de hand van een vergelijking met een voetbalelftal op aansprekende wijze uitgelegd dat individuele kwaliteiten weliswaar belangrijk zijn, maar dat een overall-topscore alleen door teamwork en zorgvuldig op elkaar afgestemde eigenschappen bereikt kan worden. Bekijk hieronder de animatie.

Dit bericht is geschreven door Ton Coppus

 

Vind een Continental verkooppunt