Controleer regelmatig de bandenspanning van je motorbanden!

30/03/11 om 11:33

Barneveld, woensdag 30 maart 2011 – De eerste zonnestralen zijn alweer door het winterse weer doorgebroken. Het meeste zout wat in de winter gestrooid is, is van de weg en voor veel motorrijders begint het alweer te kriebelen. Het motorseizoen gaat bijna van start en de motor kan weer van stal! Veel motorrijders gaan met de motor op vakantie of pakken op een mooie avond de motor om nog even een stuk te gaan rijden. Of gebruiken de motor voor woon- werkverkeer. Daarom is het controleren van je motor heel belangrijk. Maar vergeet daarbij vooral je banden niet! Uit onderzoeken blijkt, dat vooral de bandenspanning bij motoren vaak vergeten wordt en dat is levensgevaarlijk!

Veel mensen realiseren zich niet, dat je motorbanden het enige contact zijn met de weg. Je vertrouwt op twee stukken rubber ter grootte van een bierviltje. Die bepalen of je grip hebt en houdt. Hebben de motorbanden niet de juiste bandenspanning, dan heeft men onvoldoende grip, gaan je banden sneller lek, slijten ze sneller en de kans dat men onderuit gaat is groter. Redenen genoeg om even vijf minuten aandacht te besteden aan de spanning van je banden.

Nauwkeurig werkende bandenspanningsmeters zijn vooral voor motorrijders een belangrijk hulpmiddel, want motoren met een verkeerde bandenspanning reageren veel sneller als auto’s. Al een geringe afwijking van de aanbevolen bandenspanning door de producent kunnen de rijeigenschappen duidelijk verslechteren. Een goede bandenspanning wordt daarom door veel motorrijders als een onderdeel van de levensverzekering gezien.

Motorbanden bandenspanninsmeter van Continental testwinnaar

De bandenspanningsmeter van Continental is vorig jaar door het Duitse vaktijdschrift Motorrad-Abenteuer (nummer 4/2010) als testwinnaar uitgeroepen. In totaal zijn er 12 meters getest op verschillende onderdelen als nauwkeurigheid, gewicht, meetbereik en materiaal. Bij het apparaat van de Duitse bandenspecialist waren de redacteuren vooral te spreken over de “uitstekende precieze  verlichte aanduiding” en de praktische laser voor het zoeken van het ventiel in het donker.

De juiste bandenspanning voor je motorbanden kan men vinden op www.conti-fitmentguide.com

Vind een Continental verkooppunt