Continental introduceert slijtage-analyse-indicator voor bedrijfswagenbanden

23/02/12 om 06:43

Barneveld, maandag 27 februari 2012 – Continental introduceert de VAI (Visual Alignment Indicator) voor bedrijfswagenbanden. Dankzij indicatoren op het profiel van de band zijn verkeerde onderstel-afstellingen snel te herkennen zonder dat daarvoor (elektronische) meetsystemen nodig zijn. Het VAI-systeem is in de Verenigde Staten al zeer succesvol. Continental is de eerste bandenfabrikant die het ook in Europa toepast.

Met de VAI is het mogelijk het slijtagepatroon van elke individuele band in één oogopslag te beoordelen. Daartoe heeft elke band aan weerszijden op vijf punten speciale indicatoren in het profiel. Deze bestaan uit vijf groeven met een diepte van één tot vier millimeter. Al na een relatief korte afstand (enkele duizenden kilometers) maakt een onderling vergelijk tussen deze indicatoren duidelijk of het slijtagepatroon aan beide zijden van de band identiek is. Op deze manier komen verkeerde afstellingen zoals een sterk positief of negatief camber of een verkeerde uitlijning direct aan het licht. Een groot voordeel van de VAI is dat er geen ingewikkelde elektronische metingen nodig zijn om foute onderstel-afstellingen te herkennen.

Minder slijtage en verbruik

Met het gepatenteerde VAI-systeem kan overmatige slijtage in een vroegtijdig stadium worden herkend én daarna worden aangepakt. Dit is ook belangrijk omdat een verkeerd slijtagepatroon kan leiden tot een verhoogde rolweerstand en dus tot een (aanzienlijke) toename van het brandstofverbruik.

Continental gaat het VAI-systeem standaard en zonder meerprijs toepassen voor stuurasbanden in de nieuwe langeafstandsklasse 2+. Daarbij zijn de volgende maten beschikbaar: 315/70 R 22,5 (standaard en XL uitvoeringen) en 355/50 R 22,5.

Vind een Continental verkooppunt