Caravanbanden, waar moet je op letten?

21/03/13 om 14:27

Draagvermogen caravanbanden

De caravan van tegenwoordig wordt steeds zwaarder en het totaal gewicht moet verdeeld worden over twee wielen. Het is dus belangrijk dat de caravanbanden het juiste draagvermogen hebben.
Het draagvermogen van caravanbanden wordt aangegeven door de load index.

Download: Overzicht van de maten met de bijbehorende load index en de juiste bandenspanning.

Het is verstandig om bij aanschaf van nieuwe caravanbanden dezelfde of een hogere load index te selecteren als de huidige banden. De juiste load index kan je vinden in het instructieboekje van de caravan. Liever deskundig advies over caravanbanden? Ga dan naar de dichtstbijzijnde dealer.

Type banden

Er zijn normale banden, zgn. reïnforced of XL (versterkte) banden en banden met de aanduiding ‘C’.  Dat laatste staat voor Commercial. Dit zijn banden die worden toegepast onder bestelauto’s. Ze combineren een hoge load index met wat stuggere rijeigenschappen. Deze zijn ideaal voor caravans, omdat ze over het algemeen ook zorgen voor een stabieler weggedrag. Toch is het verstandig om niet een te zware band te kiezen met een veel te hoog draagvermogen.

Bandenspanning van caravanbanden

De bandenspanning is belangrijk. Met de juiste bandenspanning rijd je zuiniger. Banden met een te lage spanning worden te warm, brandstofverbruik neemt toe en geven een hoger slijtagebeeld. Een te hoge bandenspanning van de caravanbanden vermindert de levensduur van de band, de grip op het wegdek en de wegligging in de bochten.

Carvanbanden

Camperbanden

Moderne campers zijn technisch hoogstaande voertuigen. Er wordt ook een zeer hoog prestatieniveau verwacht van de banden die onder campers gemonteerd worden. De VancoCamper van Continental voldoet aan de specifieke standaard CP (Camping Pneu) eisen en de richtlijnen van de camperconstructeurs. De VancoCamper is leverbaar in onderstaande maten:

195/75R16CP 107R
215/75R16CP 116/114R
225/75R16CP 116R
215/70R15CP 109R
225/65R16CP 112R
235/65R16CP 115R

(Vakantie)check caravanbanden

Omdat de caravan een groot gedeelte van het jaar stil staat, is het verstandig om de banden goed te controleren voordat je op reis gaat. Hieronder een aantal punten waar je op moet letten:

  • Bandenspanning: controleer de bandenspanning van de caravanbanden en zet die op de juiste rijspanning. Dit geldt ook voor de auto. Mocht je het voertuig voor langere tijd stil zetten, dan wordt geadviseerd om de bandenspanning hoger te zetten, om zo flatspotting te voorkomen.
  • Profieldiepte: meet op correcte wijze de profieldiepte. Is het profiel onder de 3mm, dan raden wij aan om de caravanbanden te vervangen.
  • Leeftijd: Op banden vindt je een zogenaamde “DOT” code die aangeeft wanneer de banden zijn geproduceerd. Op banden van na 2000 staan 4 cijfers. Voorbeeld: DOT 4711 betekent dus dat de band geproduceerd is in week 47 van 2011. Het advies is om de banden van de caravan, vouwwagen of camper na zes jaar te vervangen in verband met uitdroging van de band en kans op karkasbreuk etc.
  • Gewicht: laat het gewicht van de caravan op een weegbrug wegen. Dan weet je gelijk of de caravanbanden niet overbelast worden. Zie voor de load index tabel welke waarde de band heeft.
  • Beschadigingen: controleer de banden op zichtbare beschadigingen, als er zichtbare beschadigingen zijn ga dan direct naar de dealer.

Voor een uitgebreide check van de caravanbanden, caravan, vouwwagen of camper kan je het beste langs jouw dealer gaan.

Dit bericht is geschreven door Ton Coppus

Vind een Continental verkooppunt