Bandenspanning controleren

12/04/13 om 08:21

Controleer de bandenspanning regelmatig!

Wij raden aan om de spanning van je autobanden regelmatig te controleren. Ook de ANWB raadt aan om de bandenspanning elke 4 weken te controleren. Zo weet je zeker dat de prestaties van je banden goed zijn. Bij een hogere en zwaardere gebruiksfrequentie is het verstandig om de banden extra te controleren. Hoge snelheden en zware belasting kunnen invloed hebben op de bandenspanning. De juiste bandenspanning staat in het instructieboekje van de auto, op een sticker in het portier of de tankklep. Voor uitgebreid advies kan je ook altijd terecht bij een dealer of specialist

Bandenspanning meten sensor

Foutieve bandenspanning

Foutieve bandenspanning kan een aantal vervelende vervolgen hebben. Zo slijten banden met een te lage spanning sneller en kan het brandstofverbruik toenemen. Ook stuurt de auto trager en heeft de bandenspanning invloed op de remweg. Een verkeerde bandenspanning kan daarnaast ook zorgen voor een klapband. Om verkeerde bandenspanning tegen te gaan zijn er verschillende systemen ontwikkeld. Continental heeft een TPMS (Tire Pressure Monitoring System) ontwikkeld, wat continu de spanning van de banden meet tijdens het rijden. Zodra de bandenspanning of temperatuur van de banden stijgt of zakt, krijgt de bestuurder een melding. Hierdoor wordt de kans aanzienlijk verkleind dat je met een verkeerde spanning rijdt.

Tips voor het meten van bandenspanning

Veel mensen weten zelf niet goed hoe ze de banden kunnen controleren. Daarom hebben wij hieronder een aantal tips om je op weg te helpen. In de onderstaande video wordt door de ANWB uitgelegd hoe je de de spanning en het profiel van de banden kunt controleren.

  • Met de bandenspanning wanneer de banden koud zijn.
  • Banden op dezelfde as moeten dezelfde bandenspanning hebben.
  • Voorbanden mogen een andere spanning hebben dan achterbanden.
  • Vergeet de spanning van het reservewiel niet.
  • De bandenspanning kan tijdens het rijden wat hoger zijn, dit is geen probleem.
  • Controleer ook altijd het ventieldopje. Defecte ventieldopjes moet je direct vervangen.

Zo meet je bandenspanning:

Dit bericht is geschreven door Ton Coppus

Vind een Continental verkooppunt