Bandenlabel niet genoeg bij keuze autobanden

07/05/13 om 13:01

EU Bandenlabel ContiSportContact 5In 2012 is het EU bandenlabel geïntroduceerd om de veiligheid op de weg te vergroten en de schade aan het milieu te verminderen. Het bandenlabel toont 3 verschillende criteria, namelijk: Rolweerstand, grip op nat wegdek en geluidsniveau. Hierdoor is het makkelijk om in één oogopslag een beeld te krijgen van de kwaliteit van de banden, maar dit is niet voldoende om de keuze van nieuwe, kwalitatief goede banden op te baseren.

Banden kopen? Vertrouw op de autobanden test

In de zomerbandentest wordt ook gekeken naar het EU bandenlabel. Het commentaar hierop is, dat je op basis van het label, niet kunt bepalen of een band goed of slecht presteert. Het geeft enkel een algemene indruk van de band. Om tot een juiste keuze van nieuwe banden te komen geeft het EU bandenlabel te weinig informatie en geeft het niet altijd een goed beeld van de prestaties van een band.  Zo scoren banden met identieke labels verschillend in de zomerbandentest. Bij een autobanden test wordt er gekeken naar 13 verschillende criteria. Dit is een groot verschil ten opzichte van de 3 criteria van het EU bandenlabel.

Baseer daarom je keuze bij het kopen van nieuwe banden niet alleen op het bandenlabel, maar kijk ook naar de onafhankelijke testen van de ANWB of vraag advies bij jouw dichtstbijzijnde verkooppunt.

Winterbanden en het EU bandenlabel

Het EU bandenlabel zegt weinig over de kwaliteit van winterbanden. Er wordt namelijk niet gekeken naar rijgedrag op sneeuw en ijs en zegt het label bijvoorbeeld niets over rijstabiliteit en weggedrag. Door middel van de onderstaande animatie proberen wij de beperkingen van het EU bandenlabel duidelijk te maken.

Dit bericht is geschreven door Ton Coppus

Vind een Continental verkooppunt