Autobanden worden “groene” banden

09/07/13 om 13:10

Continental is bezig met de ontwikkeling van groene autobanden. De R&D afdeling houdt zich bezig met het ontwikkelen van banden die zo min mogelijk fossiele materialen bevatten maar juist grotendeels bestaan uit hernieuwbare materialen. Hiervoor wordt fossiele olie vervangen door koolzaadolie. Daarnaast wordt het polyester vervangen door rayon.  Het gebruik van natuurlijk of synthetisch rubber wordt zoveel mogelijk beperkt. In plaats daarvan wordt gebruik gemaakt van gerecycled rubber voor de autobanden.

Groene autobanden

Ontwikkeling groene autobanden lastig

Omdat Continental hoge kwaliteitseisen stelt aan haar banden, maakt dit de ontwikkeling van “groene” autobanden lastiger. De alternatieve materialen moeten aan deze eisen kunnen voldoen. De alternatieve materialen hebben op dit moment vaak nog een negatieve invloed op de eigenschappen van een band. Hierdoor verslechteren bijvoorbeeld de rem-eigenschappen en rolweerstand van de autobanden. Dit zijn zeer belangrijke criteria in een autobanden test waarop autobanden goed moeten scoren. Een ander nadeel is, dat er voor het ontwikkelen van nieuwe alternatieve stoffen veel landbouwoppervlakte nodig is, wat normaal gesproken wordt gebuikt voor de verbouwing van gewassen.

De paardenbloem biedt uitkomst

Als oplossing voor de grote oppervlakte die nodig is voor het vernieuwen van alternatieve materialen is er mogelijk de paardenbloem. Deze bloem groeit overal en komt veel voor. Het rubberextract uit paardenbloemen kan een goed alternatief zijn voor het rubber wat normaal gesproken uit bomen wordt gehaald. Ook voor het roet kan een alternatief gebruikt worden, namelijk silica. Silica kan de rolweerstand tot wel 30% verlagen zonder dat dit een negatief effect heeft op de remeigenschappen. Daarnaast zijn er ook alternatieven mogelijk voor de weekmakers, die het rubber van de band soepel maken, zoals hars en andere oliën.

Autobanden en winterbanden materialen

De ontwikkeling van “groene” autobanden is in volle gang, maar het zal nog minimaal 5 jaar duren voordat deze milieuvriendelijke autobanden geproduceerd kunnen worden. Tot die tijd zullen we het moeten doen met de huidige autobanden (verkrijgbaar bij onze verkooppunten), die al wel voor 45% uit natuurlijke grondstoffen bestaan.

Dit bericht is geschreven door Ton Coppus

Vind een Continental verkooppunt