Autobanden verplicht met controlesysteem bandenspanning

03/09/13 om 08:17

TPMS Continental autobandenVanaf 2014 wordt het verplicht om nieuwe auto’s te voorzien van een bandenspanning controlesysteem. Dit geldt voor de nieuwe modellen die  voor het eerst op de markt komen. Door dit systeem is de bestuurder altijd op de hoogte van de (aantal bar) luchtdruk in de autobanden.

Foutieve bandenspanning vaak oorzaak lekke band

De meest voorkomende oorzaak van een lekke band is het verlies van bandenspanning. Een lekke band zorgt voor onveilige situaties in het verkeer. Daarom is het van belang dat elke auto is voorzien van een bandenspanning controlesysteem, zodat de autobanden altijd de juiste bandenspanning hebben. In Amerika was het al verplicht om een systeem in de auto te hebben wat de bandenspanning controleert en voor Europa zal dit op termijn gaan gelden.

Verschillende systemen

Er zijn verschillende systemen die de luchtdruk in een band kunnen meten. Er zijn actieve en passieve systemen.

Passief

Bij een passief systeem meet een sensor in het ABS-systeem de afrolomtrek van de autobanden. Deze wordt beïnvloed door bandenspanning, dus bij een veranderende afrolomtrek krijgt de bestuurder een melding dat er iets mis is met de luchtdruk in de autobanden. Omdat dit systeem niet in een autoband gemonteerd hoeft te worden werkt het systeem ook wanneer de winterbanden gemonteerd worden.
Bandenspanning autobanden sensor

Actief

Bij actieve systemen heeft elke autoband haar eigen sensor. De sensor wordt bij montage in de band gemonteerd, waardoor per band de luchtdruk wordt gemeten. Wanneer de luchtdruk in de band veranderd wordt dit meteen doorgestuurd naar de digitale ontvanger in de dashboard van de auto. Omdat bij dit systeem de sensor in de banden gemonteerd is, moet men bij het overstappen op winterbanden voor het winterseizoen nieuwe sensoren in de winterbanden laten plaatsen.

Vragen over bandenspanning? Hulp bij het meten van de luchtdruk in de banden? Ga dan naar het dichtstbijzijnde verkooppunt

Zelf bandenspanning meten

Het is ook mogelijk om zelf de spanning van je autobanden te meten. Het is wel van belang dit elke maand een keer te doen, zodat je niet met foutieve bandenspanning rijdt. De lucht in autobanden kan namelijk (langzaam) ontsnappen uit een band, waardoor de bandenspanning lager wordt. Rijden met te lage bandenspanning zorgt voor een hogere rolweerstand en een hoger brandstofverbruik. Daarnaast wordt een autoband met te lage bandenspanning sneller warm en vergroot de kans op een klapband.

Bekijk in de onderstaande video waarom het meten van de bandenspanning van autobanden belangrijk is en download voor de juiste bandenspanning onze bandenspanningstabel.

Uitleg waarom bandenspanning meten

Dit bericht is geschreven door Ton Coppus

Vind een Continental verkooppunt