Autobanden slijten óók als je ze niet gebruikt

04/07/13 om 11:02

Banden zijn zelfs als je ze niet gebruikt onderhevig aan slijtage / veroudering

Zomerbanden, winterbanden.  Steeds meer automobilisten kiezen voor beiden. Dat betekent per seizoen dat je de een set autobanden zult moeten opslaan.  Opslaan betekent ruimte en dat heeft niet iedereen. Vaak worden ze daarom, door ruimtegebrek verkeerd opgeslagen en dat gaat ten koste van de kwaliteit van de band.
Ook als autobanden niet gebruikt worden zijn ze aan slijtage / veroudering onderhevig.

(Zon)licht, lucht en vocht zijn van grote invloed op de levensduur van een band

Zo heeft zonlicht een negatieve invloed op het rubber van de band.

Producenten proberen hierop in te springen en de slijtage te beperken door hun autobanden te impregneren met chemische substanties, maar naar verloop van tijd werken deze ook minder of niet meer. Zelfs als de band niet gebruikt is. Dus ook tijdens de opslag van banden kan al slijtage/ veroudering optreden.

Daarom is het belangrijk om de autobanden goed op te slaan.  Een droge, koele omgeving is het beste voor de banden.  Zet de bandenstelling niet op een plek waar de temperatuur hoog kan oplopen; dit tast de rubberhardheid aan waardoor de flexibiliteit van het rubber verdwijnt.

Ook plekken waar elektrische apparatuur staat is niet ideaal, daarnaast te allen tijde voorkomen dat de banden in aanraking komen met olie, benzine of andere vloeistoffen, dit kan het rubber aanzienlijk aantasten.

Bandenhotel voor autobanden en winterbandenGeen ruimte om de banden binnen op te slaan?

Dan is er de mogelijkheid om de autobanden op te slaan bij een bandenhotel waar de autobanden professioneel worden opgeslagen. Hier heerst de juiste temperatuur en de banden worden in het donker opgeslagen. Als dat geen mogelijkheid is en u slaat ze toch buiten op;  zorg er van voor dat de autobanden bedekt zijn. Gebruik hiervoor bandenhoezen, bijvoorbeeld.

Bij autobanden zonder velgen/wielen is het beste is om de verticale bandenstellingen daarvoor te gebruiken.  Deze bandenstelling zorgt er namelijk voor dat een band in de meest ideale positie opgeslagen kan worden: verticaal en stevig. Hang ze niet op en stapel de banden ook niet op als ze niet zijn voorzien van een velg/wiel.  Doet u dat wel, door ruimtegebrek bijvoorbeeld, dat kan de vorm van de band veranderen of er kan zelfs scheurvorming optreden.

Tegenwoordig kiezen veel mensen voor een winter of zomer velg. Deze kunt u dus laten zitten tijdens de opslagperiode, zo blijft de band in zijn meest natuurlijke vorm.

Nog enkele ander tips waaraan gedacht moet worden bij de opslag van autobanden:
• Reinig banden en wielen en zorg dat ze droog zijn voordat u ze laat opslaan.
• Controleer de autobanden op kleine scheurtjes in het rubber of dat het loopvlak geen ongelijke slijtage vertoont. Is er sprake van ongelijke slijtage dan is een uitlijn en of balanceercontrole door uw bandenspecialist verstandig, onregelmatige slijtage verkort de levensduur aanzienlijk.
• Het vaak los wisselen van banden, dus zonder extra set wielen is niet aan te raden en qua kosten gezien de mindere handling van een complete set niet goedkoper. Daarnaast is er meer kan op beschadiging tijdens de de- en montageactiviteiten bij een losse wissel.
• Controleer de bandenspanning en bij een afwijking van 1 band is het aan te raden deze te laten controleren door een specialist, vaak lopen banden met een klein spijkertje langzaam leeg. Uiteraard altijd een goed dichtende ventieldop gebruiken, zo voorkom je roest en vuil in het ventiel.

Wisselen van positie

Om ongelijkmatige slijtage van autobanden te voorkomen zijn er advies wisselschema’s. Vaak wisselen we van voor naar achter, soms kruislings en incidenteel niet. Kijk hiervoor naar de instructie van de autofabrikant, deze kun je vinden in de gebruikershandleiding van de auto, onder banden en wielen.

 Nieuwe banden nodig? Vindt dan een van onze dichtstbijzijnde verkooppunten.

 

Dit bericht is geschreven door Ton Coppus

Vind een Continental verkooppunt