Het verschil tussen een 23 en een 25 mm racefietsband

GP4000S 23 of 25mmDoor de jaren heen zijn de banden op je racefiets breder geworden. We begonnen jaren geleden met een 19 mm en anno 2014 is de standaard 23 mm. Op dit moment zien wij als Continental een verschuiving plaatsvinden, de standaard 23 mm wordt ingewisseld voor een 25 mm variant. 25 mm fietsbanden zijn voor iedere man/vrouw geschikt. Bent u zwaarder van bouw, dan heeft u een groter voordeel in de toename in uw comfort.

Waarom 25mm banden?

Een 25 mm variant heeft een grotere luchtkamer, hierdoor beschermt hij de band beter tegen stootlek. De impact van het tegen iets aanrijden wordt in een grotere luchtkamer verdeeld. Naast het voordeel van minder lekrijden stijgt ook het comfort in de fiets. Bij een 25 mm band neemt het comfort toe met 20% t.o.v. een 23 mm band. Dit is bij 28 mm toegenomen naar zelfs 80%. Door de grotere luchtkamer zal uw fiets rustiger en stabieler onder u aanvoelen. 

Rolweerstand

De rolweerstand van uw 25 mm band is gelijk aan uw 23 mm band. Gaat u met een bredere velg rijden, dan neemt de rolweerstand zelfs af.

Bandenspanning

De bandenspanning van een 25 mm variant mag een ½ tot een hele bar lager zijn dan bij een 23 mm variant. Gaat u over een slechtwegdek rijden, dan zult u uw banden zachter (moeten) zetten dan bij een mooie asfaltweg. Ook hier speelt comfort weer een belangrijke factor.

Voordelen 25 mm banden

  • Minder vaak stootlek
  • Meer comfort in uw fiets
  • Minder slijtage aan uw wielen, door extra comfort
  • Gelijke rolweerstand

Past een 25mm band?

Let er altijd op dat de band op de juiste velg past. In onderstaande overzicht is te zien dat een 25 mm band op een 13C, 15C en 17C velg past. Controleer dat dus altijd. Blijkt de velg te breed te zijn dan verhoogt dat de kans op klapbanden aanzienlijk. De breedte van de velg is te bepalen door met een schuifmaat de binnenste afstand van de twee velgranden te meten.
 
23 vs 25mm racefiets banden

140 years of Continental