Het EU bandenlabel, wat is dat?

Vanaf 1 november 2012 doet voor nieuwe banden een bandenlabel zijn intrede, waarmee de Europese Unie consumenten helpt bij het kiezen van autobanden en truckbanden op basis van drie criteria:

  • Rolweerstand (van bepalende invloed op uw brandstofverbruik)
  • Grip op nat wegdek (veiligheid)
  • Geluidsniveau (belasting voor de omgeving)
Wilt u weten welk label uw band heeft, ga naar de EU bandenlabel generator.

Het EU bandenlabel – voor veiligheid en milieu

Het EU bandenlabel is bedoeld om de veiligheid op de wegen van Europa te bevorderen en de impact van autorijden op het milieu te helpen verminderen. Het brandstofverbruik, dat sterk door het soort banden onder uw auto wordt beïnvloed,  is niet alleen belangrijk voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Meer brandstof gebruiken betekent namelijk ook meer CO2 uitstoot.

Het EU bandenlabel vertelt u ook hoeveel grip een band heeft op een natte ondergrond in verhouding tot andere banden. Die capaciteit wordt dan uitgedrukt in een letter die een klasse vertegenwoordigt. Dat bent u waarschijnlijk al gewend van de aanduiding voor het stroomverbruik van elektrische apparaten (de ‘energieklasse’). Een verschil tussen klasse A en klasse F betekent in dit geval dat u bij een snelheid van 80 km/u bij klasse F 18 meter meer remweg moet verwachten in de regen.

De derde indicatie op het Europese bandenlabel staat voor de geluidssterkte die de banden produceren. Lawaaiige banden zijn niet alleen vervelend voor de inzittenden, maar ook voor de omgeving. Anders dan de klasse-indicaties voor brandstofverbruik en grip, wordt de geluidssterkte uitgedrukt in decibel.

Het EU bandenlabel zit op alle Continental banden

De producten van Continental zijn voorzien van het EU tire label om uw keuze voor de juiste band gemakkelijker te maken. Continental is verheugd met de komst van dit Europese bandenlabel; het  bevordert de veiligheid en vermindert potentieel de impact van auto’s op het milieu.

Het EU bandenlabel geeft echter niet meer dan een indruk; het is geen adequate vervanging van goede testinformatie of goed advies van een bandenspecialist. Zo vertelt het EU bandenlabel bijvoorbeeld niet hoe een band zich in winterse omstandigheden gedraagt.  Zorg daarom dat u zo uitgebreid mogelijk geïnformeerd wordt bij de keuze van uw banden.

Download hier de leaflet over het EU bandenlabel.

140 years of Continental