EU bandenlabel uitleg

Verschillen in prestaties van banden in één oogopslag

Het EU bandenlabel beoordeeld bedrijfswagenbanden in 3 categorieën:

Brandstofverbruik / rolweerstand

Het brandstofverbruik van A (laag) tot G (hoog).
De rolweerstand heeft een belangrijke invloed op het brandstofverbruik en speelt dus een belangrijke rol vanuit economisch en ecologisch oogpunt. Dit komt omdat een laag brandstofverbruik een positief effect heeft op de CO2 uitstoot van het voertuig.

Brandstofbesparing van 1,5 % kan worden gerealiseerd tussen een klasse verschil. Tot een maximum van 7,5 % tussen een A label en een G label.

Grip op nat wegdek / remprestatie

Remweg op nat wegdek van A (kort) tot G* (lang).
Grip op nat wegdek is een van de belangrijkste veiligheidskenmerken van een band. Een goede waarde betekent een korte remweg op een nat wegdek.

Verbetering van een klasse betekent een reductie van de remweg van 3 tot 6 meter bij een snelheid van 80 km/h. In geval van nood telt elke meter en kan een goede band de cruciale factor zijn in het vermijden van een ongeval.

Extern rolgeluid / geluidsemissie

Geluidsniveau van 1 (zacht) tot 3 (hard) geluidsgolven.
Het rolgeluid van een bedrijfswagenband draagt bij aan de geluidsoverlast. Naast de gemeten waarde in decibels, toont het label het geluidsniveau in klassen van één tot drie geluidsgolven. Drie geluidsgolven geven aan dat deze banden de termijn die geldt vanaf 2016 zal worden overschreden. Banden met twee geluidsgolven voldoen aan deze toekomstige norm. Banden met één geluidsgolf vallen met meer dan 3 dB onder deze norm.

Een wijziging van het geluidsniveau met 3 dB komt overeen met een halvering of verdubbeling van het volume.

 

140 years of Continental