Achtergrond en criteria

Het nieuwe EU-bandenlabel

Om het brandstofverbruik te reduceren en de verkeersveiligheid te verhogen, heeft de Europese Unie middels de verordening (EG) 1222/2009 besloten om vanaf 01-11-2012 een kentekenverplichting in te voeren voor nieuwe banden, in de vorm van een EU-bandenlabel.

Met een indeling in drie categorieën moet het label het voor consumenten makkelijker maken om de banden te beoordelen, zoals hier bijvoorbeeld personenautobanden:

De criteria

Rolweerstand (brandstofverbruik)

Door de rolweerstand te reduceren, wordt brandstof bespaard en daarmee ook de uitstoot van kooldioxide verminderd. De taxatie wordt aangegeven in klassen van A (groen) tot G (rood), waarbij D wordt overgeslagen. Een verbetering in één klasse betekent een besparing van circa 0,1 liter brandstof per 100 kilometer.

Grip op nat wegdek

Bepalend voor de veiligheid tijdens het rijden, is onder andere de grip van de banden op het natte wegdek. Hier is de capaciteit in de klassen A tot en met G onderverdeeld, waarbij D en G niet aangegeven worden. Het remwegverschil van één klasse naar de volgende ligt op een nat wegdek bij een uitgangssnelheid van 80 km/uur tussen 1 en 2 voertuiglengtes (3 – 6 meter).In totaal bedraagt het remwegverschil tussen bijvoorbeeld klasse A en F meer dan 18 meter.

 

Geluid (geluidsemissie)

De geluidsemissie van banden beïnvloedt de totale geluidssterkte van het voertuig, en heeft niet alleen gevolgen voor het rijcomfort, maar ook voor de geluidsbelasting van de omgeving. Hoe meer zwarte strepen, hoe luider de banden.

140 years of Continental